0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2015

Incubus (1982)


John Cassavetes musí pomoci bezradné policii vypátrat nebezpečného vraha, který brutálně znásilňuje a zabijí mladé dívky v jednom malém městečku.

Obyvatele malého městečka Galen zachvátila panika a beznaděj. Někdo z jejich okolí brutálně znásilnil několik žen a dívek, které následně podlehly vnitřním zraněním. Policie je bezradná a tak požádá o pomoc doktora Cordella. Ten se během svého vyšetřování seznámí s pohlednou novinářkou a společnými silami začnou poodhalovat děsivá fakta. Jak se zdá, do celého případu je nějak zapleten mladý Tim, který trpí nočními můrami, jenž mají spojitost s brutálními vraždami. Stojí snad za vším nějaká nadpřirozená síla?



Český název: Démon
Režie: John Hough
Rok výroby: 1982
Délka: 93 min
Země: Kanada

Hrají:
John Cassavetes…(Dr. Sam Cordell)
John Ireland…(Hank Walden)
Kerrie Keane…(Laura Kincaid)
Erin Noble…(Jenny Cordell)
Duncan McIntosh…(Tim Galen)
…a další

70. a 80. léta byly doslova líhní podobně laděných filmů a slasher v té době zažíval skutečně zlaté časy. John Hough měl na svém kontě již pěknou řádku hororů a tak jsem se na tento film hodně těšil. Zvláště když mě téma Incubus velice zajímá. Přečetl jsem toho o tomto démonovi (astrálnímu upírovi) opravdu hodně, ale tady jsem zaznamenal docela zklamání (zvláště proto, že tvůrci si ho vyobrazili dost po svém a nedrželi se známých mytologických faktů). Spíše mi to připomínalo trochu temnější detektivku (nebo giallo), které sice diváka navnadí a umírá v ní i dost lidí, ale ve skutečnosti se všechno důležité odehrává často mimo záběr kamery. 



Dále není od věci říct, že se zde po celou dobu mluví o vrahovi s velkým penisem, který své oběti doslova „roztrhne“, ale skutečnou podobu Incubuse uvidíme jen na nepatrnou chviličku, že si toho možná někteří ani nevšimnou. Což o to, ono se zde místy skutečně povedlo navodit příjemnou (místy až mrazivou) atmosféru a některé mord scény byly pěkně natočené, jenže těchto světlých okamžiků bylo jen pár. Navíc mi přišlo, že střih byl hrozný a vždy nás ochudil o to nejdůležitější. Samozřejmě, že to byl tvůrčí záměr, ale tímhle si spíše ublížili a v podstatě to ovlivnilo i mé hodnocení. Stejně jako nedotažený konec, který jakoby někdo ustřihl dřív, než děj vlastně skončil.  


Tím však nechci naznačit, že bych se nudil po celou dobu. To vůbec ne. Zvláště začátek byl hodně slušný a potom útok na statku. Kdyby se podobně nesl celý film, mohlo z toho být mnohem více, než jen hodně průměrné béčko. Pořádný kus práce tu totiž musel odvést hudební doprovod, který měl na starost Stanley Myers a psychologická podstata scénáře. On totiž samotný námět nebyl vůbec špatný, ale chtělo to lepší a hlavně propracovanější zpracování.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat