0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 2. 2015

Grizzly (2014)


Lesy na Aljašce se stanou teritoriem nebezpečného zabijáka, který nejraději ze všeho loví lidi.

Rowan se po pobytu ve vězení vrací do rodného horského městečka Rowley na Aljašce. Hned první večer se však dostane do konfliktu s místním pasákem a jejich potyčku roztrhne až přivolaná policie. Má však štěstí, že jeho bratr Beckett pracuje jako zástupce šerifa a tak neskončí za mřížemi. Oba však zrovna netouží po obnovení bratrské lásky a tak se Rowan rozhodne podniknout dobrodružnou túru a užít si tak krásy přírody. Nemá však ani tušení, že místní lesy si za své teritorium vybral agresivní grizzly, který už má na svědomí několik lidských životů. V ohrožení života se však kromě něj ocitne i bratrova hluchoněmá manželka, kterou se mu na poslední chvíli podaří zachránit. Chvíli předtím jsou šerif a jeho zástupci přivoláni k ostatkům dvou dřevorubců a varováni místním lovcem (pytlákem) Douglassem, že se v lesích pohybuje obrovský zabiják. Beckett na nic nečeká a společně s lékařkou Kaley se vydává hledat svou ženu a bratra. Všichni čtyři se však kromě rozzuřeného medvěda budou muset potýkat i s nástrahami samotné přírody. Boj o holé přežití právě začíná!



Režie: David Hackl
Rok výroby: 2014
Délka: 93 min
Země: USA/Kanada
Alternativní názvy: Red Machine, Endangered

Hrají:
James Marsden…(Rowan)
Thomas Jane…(Beckett)
Piper Perabo…(Michelle)
Michaela McManus…(Kaley)
Billy Bob Thornton…(Douglass)
Bart…(medvěd)
…a další

Zvířecí horory mám nejraději a jelikož jsem o tomto filmu slyšel již dopředu řadu superlativ (zřejmě vyvozených z trailerů a hereckého obsazení), byl jsem na něj hodně zvědavý. Medvědů – zabijáků jsem už viděl několik, ale těch opravdu dobrých je jako šafránu. David Hackl mě však velice příjemně překvapil a tak i já se přidám na stranu těch, kterým se Grizzly líbil. Převážně jsem se doslova rozplýval nad krásnou leč drsnou přírodou. Kameraman si pro nás připravil hotové hody a tím si u mě získal plusové body navíc. O trochu horší už to bylo se scénáristou, ale i jemu jsem dokázal částečně odpustit těch několik nelogických kopanců, co si pro nás přichystal.



Co však odpustit nedokážu, byl ten závěrečný souboj. Když už se tu pracovalo s živým medvědem, tak nechápu ten digitální hnus na konci. Přitom povětšinu času byli medvědí útoky dobře natočené a většinu nedostatků se podařilo zamaskovat přítmím, rychlým střihem, nebo mlžným oparem. Právě v těchto okamžicích atmosféra skvěle gradovala a já spokojeně mlaskal blahem. Když k tomu připočítám i několik slušných gore scén, hnijících mrtvol zvířat a především počet mrtvých lidí, nemohl jsem si téměř stěžovat v průběhu filmu na nic. Navíc si tu tvůrci docela slušně pohráli i s pouhými „náznaky útoků“, tak sakra nechápu, proč se tam snažili narvat to hnusné digitální finále.


Co se týká hereckého obsazení a samotných výkonů, tak i tady to nedopadlo nejhůř. Jen škoda, že Billy Bob Thornton tu hrál druhé housle. Rozhodně by si zasloužil více prostoru. Hlavním tahounem se tak kromě medvěda Barta stal James Marsden, který si roli rebela vyloženě užíval. Dokonce i Piper Perabo coby hluchoněmá byla roztomilá. I když já ji raději vidím, když kroutí zadečkem na baru. Grizzly tak velmi rychle poputuje mezi moje oblíbené zvířecí horory, ale věřím, že si najde i řadu odpůrců. Určitě tu najdete více záporných prvků, než já, ale já mám prostě pro podobné filmy svou slabost. Takže nemůžu jinak než dát lehce nadprůměrné hodnocení.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat