0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 2. 2015

Grandmother's House (1989)


Rádi trávíte prázdniny u své babičky a dědy? Tak se hlavně nechoďte dívat do sklepa, ať nepřijdete o své iluze!

Sourozenci Lynn a David se po smrti svého otce odstěhují na venkov ke svým prarodičům. Poté co jim zemřeli oba rodiče, jsou jejich jedinými příbuznými. Ještě se však nestačí ani pořádně zabydlet a David se stane svědkem podivného chování svého dědy a babičky. Uvidí, jak odvlečou svázanou cizí ženu do sklepení. Zlá předtucha jej přinutí k akci. Rozhodne se ženu osvobodit, ale tím jen všechno zhorší. Tajemství, které se neměl nikdy dozvědět, ho teď může stát holý život. Žena je totiž jeho matka, která byla roky držena v psychiatrické léčebně, kvůli svému agresivnímu chování. Během svého útěku zabila několik lidí a teď svou pozornost obrátila na své děti…



Český název: Babiččin dům
Režie: Peter Rader
Rok výroby: 1989
Délka: 90 min
Země: USA
Alternativní název: Grandma's House

Hrají:
Eric Foster…(David)
Kim Valentine…(Lynn)
Brinke Stevens…(matka)
Len Lesser…(dědeček)
Ida Lee…(babička)
…a další

Jde o jeden z těch spíše opomíjených filmů, který ovšem není vůbec špatný. VHS boom mě jaksi minul, takže když jsem na něj náhodou narazil na internetu, nemohl jsem odolat. Nic jsem o něm dopředu nevěděl, takže jsem spíše očekával nějaký ten rodinný horor, při kterém si příjemně odpočinete a ani jsem se moc nemýlil. Tempo příběhu bylo v pořádku, jen tu byla citelně znát absence hustší koncentrace napětí a atmosféry. Na rozdíl od některých si však nemyslím, že by šlo vyloženě o nudu.



Vražd je tu vážně jen poskrovnu, ale když k nim dojde, stojí určitě za pozornost. Především pak běsnění Brinke Stevens a její „naháněná“ svých dětí napříč pomerančovým sadem. V těchto chvílích šla kvalita atmosféry rapidně nahoru. Mohlo se sice ještě přitvrdit, ale na to zřejmě nebyli peníze. Tvůrci se tak rozhodli všechno vsadit na psychologickou stránku scénáře, ale i tady by se dalo najít několik trhlin. Zvláště když se spousta důležitých momentů odehrává mimo záběr kamery, nebo je přeruší střih.


Asi nejlépe si zde vedl ostřílený Len Lesser, který si roli přísného dědy vyloženě užíval. Jeho výkon byl o třídu lepší než u ostatních (snad jen Brinke mu mohla konkurovat). S naslouchátkem v uchu a brokovnicí v ruce vypadal opravdu zlověstně, jen kdyby mu scénárista trochu popustil uzdu, která vyloženě škrtila možnosti jeho postavy. Kim Valentine tu byla ještě mladé pískle, ale rozhodně mi byla sympatičtější, nežli její filmový bratr. Babiččin dům si sice mezi své nejoblíbenější filmy nezařadím, ale určitě jsem jej neviděl naposledy. Ztráta času to určitě není, ale nic víc nežli průměrný horor taky ne.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat