0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 2. 2015

Freaks (1932)


Jen z nejkontroverznějších filmů historie, kterému se teprve po letech dostalo zaslouženého uznání.

Trpasličí muž (liliput) Hans pracuje společně se svou snoubenkou Friedou v pojízdném cirkusu, který divákům nabízí kromě nejrůznějších artistických čísel i přehlídku lidských kreatur, lidí s mentálním či fyzickým postižením. Jejich "obludárium" v zákaznících vyvolává odpor i soucit, ale nikdo z nich nemá ani tušení, čím si tito chudáci musí projít. Hans se zamiluje do překrásné blondýnky Cleopatry, které se přezdívá „královna nebes". Přestože jej před ní každý varuje, on jejich rady ignoruje. Cleopatra a její přítel Hercules si neustále ze všech postižených utahují, ale ve chvíli kdy zjistí, že Hans zdědil velké bohatství, vymyslí ďábelský plán. Hans upadá do jejich spárů a netuší, že mu brzy půjde o život. Jsou zde však ostatní „kreatury“, které nehodlají dopustit, aby se mu něco stalo…



Český název: Zrůdy
Režie: Tod Browning
Rok výroby: 1932
Délka: 64 min, (originální verze 90 min)
Země: USA

Hrají:
Harry Earles…(Hans)
Olga Baclanova…(Cleopatra)
Daisy Earles…(Frieda)
Henry Victor…(Hercules)
Leila Hyams…(Venus)
Wallace Ford…(Phroso)
…a další

Tento kontroverzní film jsem dosud nikdy neviděl celý. Spíše jsem na něj narážel v různých dokumentech nebo interviewu. Potom jsem shlédl několik scének a rozhodl se, že jej prostě musím mít ve své filmotéce. Zvláště poté, co se objevil na seznamu 101 hororů, které musíte vidět, než zemřete! No a dnes uzrál čas, abych vzdal poctu všem účinkujícím i samotnému režisérovi za nezapomenutelný zážitek. Naprosto věřím tomu, že Tod Browning doslova šokoval celý svět a lituji, že se nezachovala původní verze filmu. I ta ořezaná je však skvělá. Svým obsahem si neprávem zasloužil velkou kritiku z celého světa, v mnoha zemích byl zakázán a dokonce se objevil i v žebříčku 25 nejnebezpečnějších filmů historie. Naštěstí však postupem času diváci i veřejnost zmoudřeli a dnes se už film těší velké oblibě. O čemž svědčí i procentuální hodnocení na českých i světových webovkách a databázích. 



Ve své době však bylo toto téma pro mnohé TABU a hlavně nežádané. Postižení lidé byli považování za lidské zrůdy, vystavováni jako zplozenci pekla a často se s nimi nezacházelo zrovna v rukavičkách. Majitelé nejrůznějších "obludárií" je ponižovali, zavírali do klecí jako zvířata a i díky tomu se často nedožili moc vysokého věku. Na to mělo samozřejmě vliv i druh jejich postižení. Obrovskou pochvalu si zaslouží převážně lidi, kteří dělali konkurz na tento film. Někteří účinkující se díky svým rolím stali „slavnými“ – jiní už za hvězdy byli považování díky svým vystoupením, ale jelikož byli stále společensky „nežádoucí“, nedostávali moc dalších filmových rolí.
Tod Browning však rozhodně neměl v úmyslu tyto postižené lidi nikterak ponižovat či zesměšňovat. On název filmu by k tomu možná vybízel, ale oněmi „ZRŮDAMI“ rozhodně nemyslel postižené a retardované herce. Ale spíše jejich normální lidské protějšky. Každá lidská bytost má totiž své city, potřeby a emoce, ale někteří jedinci dokáží využít slabosti druhých ke svému vlastnímu prospěchu. Olga Baclanova se své role zhostila s velkou grácií (oni si všichni zaslouží obdiv). I díky ní se podařilo vytvořit skvělou atmosféru a míra napětí v některých situacích opravdu houstla. Zvláště pak ke konci filmu. Je opravdu velká škoda, že jsme byli ochuzeni o onen původní závěr. Pro jeho údajnou morbidnost je však ztracen asi navždy. Nezbývá mi než tvůrcům zatleskat za jejich odhodlání, perfektní zážitek a onu emoční jízdu, kterou nám tady nabídli. 



Hodnocení:
90%

Žádné komentáře:

Okomentovat