0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 2. 2015

Deliverance (1972)


Legendární dobrodružný thriller, který zanechal nesmazatelnou stopu i v hororovém žánru. Navíc se pro něj stal doslova kultovní záležitostí.    

Čtveřice přátel hodlá sjet na kánoích úsek řeky Cahulawassee River a pokochat se pohledem na okolní krajinu, která již zanedlouho bude zaplavena vodou z nové přehrady. Jejich dobrodružství je však brzy narušeno střetem s dvojicí místních horalů. Ti jsou totiž mnohem nebezpečnější než divoká řeka a hodlají ukojit své zvrácené potřeby. Dojde to až tak daleko, že jsou nuceni jednoho z nich zabít a následně nejen bojovat o holý život, ale zároveň i se svými morálními hodnotami.



Český název: Vysvobození
Režie: John Boorman
Rok výroby: 1972
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Jon Voight…(Ed)
Burt Reynolds…(Lewis)
Ned Beatty…(Bobby)
Ronny Cox…(Drew)
Billy Redden…(Lonnie)
…a další

Když Boorman točil tento dobrodružný thriller, neměl ani zdání, že se z něj postupem času stane kultovní film, který i v dnešní době bude patřit mezi nejoblíbenější „hixploitation“ svého druhu. Do této skupiny ho zaškatulkovali hlavně fanoušci, ale zcela po právu. Doslova si jej zamilovali pro jeho dramatičnost a hlavně reálné pojetí. Stal se inspirací pro většinu svých následovníků a mnozí jej dodnes označují za legendu (stejně jako já). Je to totiž jasný důkaz toho, že i s menším rozpočtem (který padl hlavně na honoráře herců) se dá natočit nezapomenutelná podívaná. A je jen velká škoda, že ty své nominace na Oscara neproměnil do zdárného konce. 



I mě zcela okouzlilo hned úvodní hraní na kytaru a banjo, které jsem si pustil hned několikrát po sobě. Co na tom, že Billy Redden neuměl zahrát ani akord. Zcela mě odboural svým vzhledem stejně jako ostatní horalé. Ty jejich ksichty mi v paměti uvíznou v paměti ještě na hodně dlouho. Jako milovníka vodáctví, mě samozřejmě nenechalo chladným ani sjíždění divokých peřejí. Ono celkově bylo prostředí, kde se film natáčel nádherné. Hned bych do té kánoe vlezl s nimi. No a v neposlední řadě se od chvíle, kdy na scénu nakráčeli ti dva úchylní burani začala stupňovat i atmosféra a napětí. Znásilnění a následná záchrana – to vše bylo natočeno reálným způsobem. Nebylo zapotřebí žádných přehnaných efektů, krvavých cákanců ani zbytečné brutality (na tohle stejně nebyli peníze). Vždyť většinu nebezpečných scén museli herci zvládnout sami. Tohoto si na Deliverance cením nejvíc.


Nejen souboj o život se zlými horaly, ale i samotnou řekou budou muset naši hrdinové podstoupit. Dramatických chvilek si pro nás scénárista připravil dost, stejně jako jisté morální poselství. Postavy se totiž budou muset několikrát rozhodovat, zda dají přednost svým morálním zásadám (lidskosti), nebo udělají „špinavou práci“, která je může pronásledovat po celý zbytek jejich životů formou nočních můr. Tyto zvraty jsou navíc okořeněny i pořádnou dávkou napětí, takže divák zůstane napnutý až téměř dokonce. Herecké výkony jsou rovněž ozdobou filmu. Samozřejmě že asi nejvíc zaujme dvojice Jon Voight a Burt Reynolds díky charakteristice jejich postav, ale ani ostatní si nevedli vůbec špatně. Ronny Cox navíc mohl konečně uplatnit v praxi svůj „hypermobilní“ ramenní kloub.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat