0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 2. 2015

Deadly Friend (1986)


Nechtěl o ní přijít a tak se jí rozhodl oživit za pomoci umělé inteligence. Jeho nerozvážné konání však bude mít pro všechny nedozírné následky

Mladý Paul se přestěhuje se svou matkou Jeannie do nového domu. Jelikož je velice nadaný v oblasti robotiky a studii umělé inteligence přiveze si sebou i vlastnoručně sestrojeného robota, kterého pojmenoval BB. Brzy si najde přítele v plachém Tomym, který na kole rozváží po okolí noviny. Jeho největší zájem však vzbudí pohledná dívka ze sousedství Samantha, do které se zamiluje. Všichni tři začnou dělat nejrůznější vylomeniny, ale jejich přátelství nemá dlouhé trvání. Během jednoho večera Paul nejprve přijde o svého robota, kterého zničí nepřátelská sousedka Elvíra svou brokovnicí a následně v návalu vzteku shodí Samanthu její agresivní otec ze schodů. Lékaři zdrcenému chlapci oznámí, že dívku nelze zachránit a během 24 hodin jí odpojí od přístrojů. Paul se rozhodne k zoufalému činu, unese její tělo z nemocnice a dívku za pomoci mikročipu, který ji vloží do mozku, oživí. Brzy však zjišťuje, že Samantha už není taková jako dřív. Začíná být agresivní a touží se pomstít všem, kteří jí nějak ublížili.



Český název: Smrtící přítelkyně
Režie: Wes Craven
Rok výroby: 1986
Délka: 91 min
Země: USA

Hrají:
Matthew Labyorteaux…(Paul Conway)
Kristy Swanson…(Samantha Pringle)
Michael Sharrett…(Tom 'Slime' Toomey)
Anne Twomey…(Jeannie Conway)
Anne Ramsey…(Elvira Parker)
Richard Marcus…(Harry Pringle)
…a další

Wes Craven byl původně rozhodnutý, že natočí scifi thriller s romantickou zápletkou, ale ve chvíli kdy se blížila premiéra, rozhodlo vedení Warner Bros., že uspořádají „testovací“ promítání a když se film setkal s velkou kritikou pozvaných diváků, rozhodli se zatlačit na režiséra, aby o dost přitvrdil a přitočil nové scény, které původní verze vůbec neobsahovala. Diváci totiž očekávali podobnou podívanou, jaké se jim dostalo ve filmech The Hills Have Eyes a A Nightmare on Elm Street. Craven byl tak donucen dokonce předělat i celý závěr filmu. No a já ho za to musím pochválit, protože alespoň díky tomu, se na to dalo dívat. Už tak byl na mě tento film dost „měkký“ a to si ho nedovedu raději ani představit, bez všech těch gore scén a hororové atmosféry. 



Vždyť prvních čtyřicet minut připomínalo skutečně spíše romantický film a popravdě jsem se u nich dost nudil. Bylo sice pěkné sledovat rozvíjející se vztah dvou mladých lidí a srandovního robota v akci, ale kromě škádlení sousedky, tu moc zajímavých momentů nebylo. V duchu jsem si říkal, proč je tohle vůbec vedené jako horor. Potom však přišlo zlepšení a na scéně se konečně kromě hororové atmosféry, objevilo i napětí. Zvláště pak u první vraždy. Tady se Craven doslova vyžil v jejich stupňování a diváci (hlavně tedy fandové hororového žánru) si přišli na své. Masakr basketbalovým míčem byl už však dost přitažený za vlasy a úplný závěr na můj vkus až moc překombinovaný. Tady bylo vidět, že byl narychlo dotočený.

Bohužel větší prožitek z filmu, mi dost kazili hlavně herecké výkony. Nenašel jsem tu nikoho, koho bych mohl vyloženě pochválit. Asi nejznámější pro mě byla Kristy Swanson, která v té době však teprve začínala. Deadly Friend bych zařadil k těm méně povedeným filmům Wese Cravena, ale to neznamená, že by se na něj nedalo dívat. Je to však hodně průměrné béčko, které nám sice nabídne několik zajímavých momentů, ale negativa tady převládají. Podruhé bych do toho už asi nešel.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat