0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 2. 2015

Dark Universe (1993)


Na Zemi spadnou trosky raketoplánu a společně s nimi i oslizlé monstrum, které začne okamžitě hledat něco k snědku…

Raketoplán Nautilus se vrací zpátky na Zemi. Ve vesmíru je však napaden oranžovými spory, které promění astronauta Steva Thomase ve slizké monstrum a neovladatelný raketoplán havaruje v lesích nedaleko Floridy. Na místo havárie je vyslán průzkumný tým, který má zjistit, co se stalo. Monstrum však přežilo a nyní se začne poohlížet po potravě. Boj o přežití, ale i záchranu lidstva může začít…



Český název: Temný vesmír
Režie: Steve Latshaw
Rok výroby: 1993
Délka: 83 min
Země: USA

Hrají:
Joe Estevez…(Rod Kendrick)
Blake Pickett…(Kim Masters)
Laurie Sherman…(Judy Lawson)
Bently Tittle…(Tom Hanning)
John Maynard…(Frank Norris)
Paul Austin Sanders…(Jack Reese)
…a další



První problémy začali již ve chvíli, kdy jsem si film pustil. Zjistil jsem totiž, že ač několik světových jazyků jakžtakž zvládám, tak maďarština mezi ně rozhodně nepatří. Titulky to dočasně vyřešili, ale co už nedokázaly, bylo odstranění všudypřítomné nudy. Přiznáme se bez mučení, že jsem u toho dvakrát začal usínat a to už neznačilo opravdu nic dobrého. Tohle céčkové hororové scifi zrovna moc dobré podívané nenabídlo. Přestože popisek filmu sliboval něco zcela jiného. Původně jsem si totiž myslel, že půjde o nějakou béčkovou odnož Aliena, což slibovalo samotné slizké monstrum, které mu bylo (hodně) vzdáleně podobné.

To ovšem jen v některých záběrech. Na první pohled toto slizké monstrum s hubou plných ostrých zubů a vystřelovacím jazykem, kterým sálo z lidí životodárné tekutiny, nevypadalo vůbec špatně. Bohužel tvůrci jeho „předností“ nedokázali moc využít a v mnohých záběrech vypadalo na můj vkus až moc gumově. A to u podobných filmů nebývám moc náročný. Jenže tady nevypomohl ani samotný scénář. Ten byl plný chyb, nedotažených myšlenek a hlavně nudných pasáží. Bylo sice pěkné, že pro zpestření se tu Blake Pickett několikrát svlékla (ale ona kromě svých vnad, nemá vážně co jiného nabídnout) a ani zbytek hereckého osazenstva taky nepodal bůhvíjak oslnivé výkony.  

Atmosféra tu haprovala jak na housenkové dráze, kdy místy skutečně byli cítit náznaky napětí, které ovšem během krátké chvíle odvanul vítr zase někam do lesů. Takže jediné co to mohlo ještě alespoň trochu zachránit, byli speciální efekty. No a ani ty nedokázali zázraky. Dark Universe tak nezadržitelně spadl do kategorie filmů, které opravdu stačí vidět jednou anebo vůbec ne. Jediný důvod, proč tomu nedám odpad a alespoň trochu mu navýším procentuální ohodnocení, je tvůrčí myšlenka, která nebyla zlá, ale absolutně nedotažená do zdárného konce a potom těch několik krátkých záběrů, na kterých monstrum nevypadalo zle.


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat