0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 2. 2015

Christine (1983)


I auta dokáží žárlit! Potom se jim však raději kliďte z cesty…

Arnie je ve svém okolí vnímán jako hotový outsider. Přestože je chytrý nemá moc velký úspěch u dívek, rodiče ho za všechno peskují, stává se častým terčem ponižování svých spolužáků a jeho jediným přítelem je Dennis. Vše se však změní ve chvíli, kdy spatří zničený červený automobil Plymouth Fury zvaný Christine. I přes veškeré rozmlouvání si jej koupí a začne opravovat. Doslova se do ní zamiluje. Od té chvíle se jeho chování rapidně zhorší a přestože se dá dohromady s pohlednou Leight je patrné, že začíná být stále více závislý na svém autě. To si žije svým vlastním životem a nemilosrdně zlikviduje jakoukoliv konkurenci či toho, kdo jí nějak ublížil. Christinina minulost je totiž obestřena děsivým tajemstvím…



Režie: John Carpenter
Rok výroby: 1983
Délka: 110 min
Země: USA

Hrají:
Keith Gordon…(Arnie Cunningham)
John Stockwell…(Dennis Guilder)
Alexandra Paul…(Leigh Cabot)
William Ostrander…(Buddy Repperton)
Kelly Preston…(Roseanne)
…a další

Tvorbu Stephena Kinga mám velice rád a většina jeho knížek se nalézá v mé domácí knihovně. Christine samozřejmě nesmí chybět a přestože jí někteří lidé nemusí, já ji mám rád. Stejně jako toto filmové zpracování, které dle mého Carpenter natočil velmi dobře. Souhlasím s názory, že film je místy dosti zdlouhavý, ale rozhodně jsem se u něho nenudil. Ba spíše naopak. Pozvolné tempo mi tentokrát vyhovovalo stejně jako postupná proměna atmosféry i samotného chování hlavního hrdiny. 



Asi nejvíce se mi líbilo pojetí „plechového“ zabijáka. Tím samozřejmě nemyslím jeho vzhled (ten byl samozřejmě rovněž pěkný), ale spíše fakt, že se Christine dost lišila od jiných aut/zabijáků, které do té doby měli možnost diváci vidět. Svým způsobem se jejími terči pomsty stali hlavně ti, kteří jí samotné nějak ublížili, no ale samozřejmě i ti na které žárlila. Carpenter se však nehodlal spokojit jen s náznaky, i když je pravda, že některé vraždy se udály raději mimo záběr kamery, ale chtěl divákovi naservírovat i pořádnou „Show“ se vším všudy. Což asi nejvíce oceníme při závěrečném souboji a demolici benzínky. Atmosféra v těchto chvílích měla ty správné grády a důležitou ingredienci sehrál i výborný hudební doprovod.


Pochvalu si zaslouží i většina herců, kteří se zde objevili. Keith Gordon podal velice přesvědčivý výkon a jeho proměna z vyděšeného outsidera v chladnokrevného a drzého spratka byla opravdu zajímavá. Mladičká Alexandra Paul si rovněž nevedla špatně a i já si myslím, že měla navíc než aby ji jen někdo sprostě „klátil“ na zadní sedačce auta. Trošku mě zamrzelo, že tu nedostala víc prostoru múza mého mládí Kelly Preston. Christine si však celkově nevedla vůbec špatně a rozhodně si jí zařadím mezi filmy, které jsem neviděl naposledy.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat