0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 2. 2015

Canal, The (2014)


Irský mysteriózní thriller s hororovou atmosférou, z kterého hrábne nejen hlavnímu hrdinovi, ale i nejednomu divákovi.

Když si David a jeho žena Alice pořizovali nový dům, ve kterém chtěli prožít bezstarostný život, netušili, že jejich rodinná idylka nepotrvá moc dlouho. David pracuje jako filmový archivář a jednoho dne se mu dostanou do ruky staré zfilmované dokumenty, ve kterých narazí na temnou minulost jejich domu a blízkého okolí, ve kterém se odehrálo několik děsivých vražd, požárů a zmizení, které se policii nepodařilo dodnes pořádně vyšetřit.  Když následně Alice zmizí a její tělo je o několik dní později nalezeno v nedalekém vodním kanálu, začne zoufalý David propadat „šílenství“. Pro policii se totiž stává hlavním podezřelým z její vraždy, protože se ukáže, že jej žena podváděla. On je však rozhodnutý přijít celé věci na kloub, přestože postupně přestává rozeznávat realitu…



Režie: Ivan Kavanagh
Rok výroby: 2014
Délka: 92 min
Země: Irsko

Hrají:
Rupert Evans…(David)
Hannah Hoekstra…(Alice)
Antonia Campbell-Hughes…(Claire)
Steve Oram…(McNamara)
Kelly Byrne…(Sophie)
Calum Heath…(Billy)
…a další

Tak už i Irové začínají s nesmyslným kopírováním? Ivan Kavanagh se pro svou prvotinu rozhodl čerpat inspiraci hned z celé řady známějších filmů a povedlo se mu natočit opravdu chaotický „guláš“ mysteriózního thrilleru a psychologického hororu. To však neznamená, že by se na tento film nedalo dívat, jen jsem měl pořád ten pocit, že tohle jsem už někde viděl…Bizarně pojaté to skutečně je, ale místy mi přišlo, že i sám tvůrce se v tom začal pomalu utápět a jeho představivost dostávala místy pořádně na frak. Zvláště když se nám to následně pokus všechno vysvětlit, čím si dle mého ublížil ještě víc. Někdy je přece jenom lepší, nechat diváka, aby se s tím co viděl, popral sám.



Přiznám se, že asi nejvíc mi vadilo použití „další černovlásky vylézající odkudkoliv. Tohle frčelo někdy před deseti lety a i kvůli tomu u mě asijská tvorba mírně klesla na oblíbenosti, protože ještě dnes je toto „téma“ hojně využíváno, přestože je už dost okoukané. Dále jsem měl problém s hereckým výkonem představitele malého Billyho. Vím je to dítě, ale neviděl jsem u něj žádné emoce a já teda nevím, ale když mi umře matka, tak se budu chovat asi trochu jinak. No a ani ostatní herci si nevedli zrovna moc dobře. Hannah Hoekstra totiž kromě svého půvabného obličeje a faktu, že se ráda svléká před kamerou (a erotické scény má hodně ráda, o čemž jsme se už mohli přesvědčit několikrát), moc hereckého talentu nepobrala.


S atmosférou to bylo obdobné. Místy se podařilo navodit opravdu psychologické „peklo“ a některé halucinace byly pěkně natočené. Dokonce i napětí by se u nich dalo krájet, ale hned vzápětí následovala nezáživná pasáž, která zase totálně přidusila slibně se rozjíždějící tempo a já tyto výkyvy moc rád nemám. Zvláště když si u nich musíte říkat, jestli je ten režisér opravdový genius, nebo si z vás dělá prdel (což bych se více přikláněl k druhé možnosti). The Canal je přesně ten tip hororu, na který se těšíte, ale ve finále nevíte, co si o něm máte myslet. Lze z něj vycítit dobrý potenciál, ale nezkušený režisér se v tom následně sám šeredně zamotal tak, že už nebylo cesty zpátky. Bohužel to vidím na čistý průměr, který už znovu vidět nepotřebuju.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat