0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 2. 2015

Borderland (2007)


Chtěli si v Mexiku užít trochu zábavy. Místo toho se stali terčem brutální sekty, která svým obětem nejraději usekává hlavy…

Tři přátelé Ed, Phil a Henry se rozhodnou si trochu povyrazit a alespoň na chvíli vypadnout z Texasu. Jejich cílem se stane Mexiko, kde si chtějí užít spoustu zábavy, alkoholu a povyražení s děvčaty. Ed se seznámí s pohlednou servírkou Valerií a Phil konečně přijde o panictví. Když se však na druhý den rozhodne ještě jednou navštívit mladou prostitutku, zmizí. Jeho přátelé se jej snaží najít, ale marně. Beznaděj přijde teprve ve chvíli, kdy se od bývalého policisty Ulisese dozví o drogovém gangu, jehož šéf Santillan provozuje krvavé rituály k uctívání starodávného boha. Členové této sekty se nezastaví před ničím, o čemž svědčí brutální vražda jeho kolegy. Ed a Henry si uvědomují, že Phil se má stát další obětí, ale ještě než se jej pokusí zachránit ze spáru sekty, její členové se je pokusí zabít jako první. Začíná zoufalý boj o přežití, ve kterém nemohou očekávat žádnou pomoc. Jak prostí obyvatelé, tak samotná policie mají ze Santillana a jeho poskoků panickou hrůzu…



Český název: Za hranicí strachu
Režie: Zev Berman
Rok výroby: 2007
Délka: 105 min
Země: USA / Mexiko
Alternativní název: Al límite del terror

Hrají:
Brian Presley…(Ed)
Rider Strong…(Phil)
Jake Muxworthy…(Henry)
Martha Higareda…(Valeria)
Sean Astin…(Randall)
Beto Cuevas…(Santillan)
Damián Alcázar…(Ulises)
…a další

Zev Berman se nechal inspirovat příběhem drogovým dealerem Adolfem de Jesús Constanzem a jeho sektou, kteří ke konci 80 let řádili v Mexiku. To je ale dle mého názoru tak jediné, co by se dalo označit za „podle skutečného příběhu“. Kostra jeho scénáře je jinak vykrádačka známějších filmů natočená v dosti odlehčeném stylu. Tedy hlavně pro fanoušky hororového žánru. Někomu se sice může film zdát brutální až moc, ale pro mě to byla spíše jen taková oddechovka. Již mnohokrát nám byla nabídnuta podobná zápletka o skupině lidí, kteří se někam vydali a stali se terčem psychopatů, kteří je postupně zabíjeli. Mnohdy však mnohem poutavějším způsobem. Berman se sice snažil, aby vše vypadalo důvěryhodně, ale nedostatek napětí a hlavně místy uspávající atmosféra měla za následek, že jsem se často nudil a nervózně pokukoval po časomíře. 



Přitom úplný začátek nevypadal vůbec zle. Mučení policistů (tedy hlavně jednoho z nich) dvojicí gangsterů se mi líbilo, mělo to šťávu a já očekával, že se v podobném duchu ponese celý film. Bohužel potom přišla dost velká pasáž, ve které se převážně jen kecalo a upřímně – trojice Američanů mi sympatická nebyla vůbec, takže jsem se těšil na pořádné mučeníčko. To se sice nestalo, ale přece jenom nakonec došlo i na několik krvavých scén. Co mě však nejvíc nasralo, bylo to, že se většina důležitých momentů (useknutí hlavy, rozsekání mačetami) odehrávalo mimo záběr. I tento fakt nakonec ovlivnil mé konečné hodnocení.


Nejvíce mě překvapila účast Seana Astina. Nejprve jsem v něm vůbec nepoznal malého hobita z trilogie Pána prstenů. Nicméně si nevedl špatně, ale jeho podřadná role mu neumožňovala nabídnout něco navíc ze svého hereckého talentu. To Marco Bacuzzi byl bezesporu tím nejlepším, co nám tento film poskytl. Borderlandu by však mnohem více slušela kratší stopáž (minimálně o dvacet minut). Takhle mu můžu dát stěží průměrné hodnocení, protože nudných pasáží tu bylo na můj vkus až příliš mnoho.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat