0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 1. 2015

Silver Bullet (1985)


Další film natočený podle Kingovy knižní předlohy. Tentokrát se hlavním hrdinou stává malý chlapec upoutaný na invalidní vozík a jeho soupeřem děsivý Vlkodlak.

Marty je malý chlapec upoutaný na invalidní vozík. Žije v malém městečku Tarker's Mills společně se svými rodiči a starší sestrou Jane. Jejich poklidný život naruší série podivných vražd, které se policii nedaří vyšetřit. Vypadá to, že je má na svědomí nějaký šílenec, nebo divoké zvíře. Marty dostane od svého strýce Reda vylepšený vozík „Silver Bullet“ a jednoho večera se rozhodne v nedalekém lese vystřelit pár raket a udělat si tak soukromý ohňostroj. Je však napaden vlkodlakem a jen díky obrovskému štěstí se mu podaří vyváznout živý. Se vším se svěří své sestře, ale nikdo z dospělých jim nevěří. Oba však začnou pátrat po jednookém obyvateli městečka (Marty jej trefil rachejtlí), čímž na sebe upoutají pozornost samotného vlkodlaka, který jim od této chvíle půjde po krku…



Český název: Stříbrná kulka
Režie: Daniel Attias
Rok výroby: 1985
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Corey Haim…(Marty Coslaw)
Megan Follows…(Jane Coslaw)
Everett McGill…(Reverend Lowe)
Gary Busey…(Strýc Red)
Terry O'Quinn…(Šerif Joe Haller)
…a další

Stephena Kinga a jeho knihy mám velice rád, takže jsem byl hodně zvědavý jak si Attias vedl při zfilmování jeho knihy Cycle of the Werewolf. Sám autor však napsal i scénář, takže očekávání bylo velké a po skončení filmu jsem byl více méně spokojený. Vše je natočeno v dosti poklidném tempu, ale kombinace dobrodružného snímku se slušnou dávkou hororové atmosféry mělo své klady. Zvláště když se tu objevilo hned několik mých oblíbených herců a za celý film jsem ani jednou nezaznamenal pocit nudy. Někomu sice může vadit ona lehká „dětská naivita“ se kterou je nám příběh odvyprávěn, ale King si v tomto prostě libuje a neudělal to poprvé. Zřejmě i proto mám jeho knihy tolik rád. Však sám se jich nejvíc přečetl kdysi v pubertě. 



Vlkodlačí tématiku sice moc často nevyhledávám, protože většina filmů je na jedno brdo, ale tady Corey Haim ztvárnil sympatického mladíka na vozíku a já tohoto herce jednu dobu opravdu „žral“. Škoda smutného závěru jeho života. Jeho strejda mu však dokázal vyrobit pořádnou „káru“, kterou jsem mu celkem záviděl. On Gary Busey byl celkově tím nejlepším, co nám tento film vůbec nabídl. Tedy hlavně jeho kladná role strejdy kutila, věčného ožraly, který byl však pro malého Martyho velkým vzorem. Oba dva se tu starali o zábavu a posunuli kvalitu příběhu ještě výše. Je ovšem pravdou, že kniha mě bavila o něco víc.


Nevím, možná za to mohlo ztvárnění samotného vlkodlaka, které zrovna nepovažuju za geniální. Gumová proměna na mě moc nezapůsobila, přestože scéna z kostela je opravdu bravurní. Samotná atmosféra tu byla docela vydařená, napětí při útocích rostlo i díky dobře zvolenému hudebnímu doprovodu, ale některé situace její hodnotu lehce srážely. Především pak ty v husté mlze vypadaly dost komicky. Ale i to patří k Silver Bullet a nemělo to nějaký zásadní vliv na mé hodnocení. Rozhodně jsem film neviděl naposledy.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat