0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2015

Parasite (1982)


Postapokalyptický scifi horor nám nabídne začínající Demi Moore a nebezpečného parazita.

Jaderná válka téměř zničila civilizaci, tak jak jí známe. Lidé sice přežili, ale museli se podřídit takzvaným „Obchodníkům“, kteří využili chaosu a bezmocnosti a ujali se vlády. Doktor Dean byl donucen stvořit novou formu života - parazita který potřebuje člověka jako hostitele. Ale velmi brzy si uvědomuje, jak je jeho výtvor nebezpečný a tak se ho pokusí zničit. Sám je však nakažen. Putuje od města k městu s vidinou naděje, že se mu podaří najít způsob, jak se parazita zbavit. Jenže v patách mu je nemilosrdný Obchodník Wolf.



Český název: Parazit
Režie: Charles Band
Rok výroby: 1982
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Robert Glaudini…(Dr. Paul Dean)
Demi Moore…(Patricia Welles)
James Davidson…(Wolf)
Luca Bercovici…(Ricus)
Al Fann…(Collins)
…a další

Parasite je dalším z řady nedoceněných osmdesátkových béčkových hororů. Na svědomí jej má Charles Band, jehož tvorba patří mezi moje oblíbené, ale hlavní důvod proč jsem si tento film pořídil, byla mlaďounká Demi Moore. Pro ni to byla vůbec první velká role (no vlastně druhá) a nevedla si vůbec špatně. Dokonce se v jedné z vedlejších rolí objevil i její první manžel hudebník Freddy Moore, se kterým se během natáčení sblížila. Sice nevím, co na něm herečka viděla, ale naštěstí tu moc prostoru nedostal. Za to  Luca Bercovici ano. Přestože v té době šlo ještě o nepříliš známého herce, tenhle chlapík patřil k tomu nejlepšímu, co nám film nabídl.



Pojďme ale k samotnému filmu. Charles Band původně film promítal v 3D, takže v tehdejší době se použité triky zřejmě líbit museli. Nicméně v té dnešní už nad nimi mnozí ohrnují nos. Je pravda, že akční pasáže (tedy převážně souboje) vypadají dost komicky, ale to je tak jediné co bych filmu vytkl trochu více. Jinak jde o klasické béčko se vším všudy. Monstrum vypadá slušně, vysátá těla a explodující hlavy rovněž, místy slušná atmosféra, takže já si nemůžu stěžovat.


Zřejmě největší smůlou pro tento film bylo to, že lidé byli ještě namlsáni z o tři roky staršího Aliena. No a Parasite mu v žádném případě nemohl konkurovat vůbec v ničem. Navíc mnozí nebyli spokojeni ani s hereckými výkony většiny zúčastněných. Důležité však byli pro tvůrce čísla a jelikož si film na sebe nakonec přece jenom docela slušně vydělal, chtěli natočit pokračování. Nakonec z toho ovšem sešlo.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat