0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2015

Chasing Sleep (2000)


Stres a únava dokáží skutečně udělat divy.

Ed Saxon se jednoho dne probudí a zjistí, že se jeho žena nevrátila z práce domů. Začne být nervózní, protože tohle ještě nikdy předtím neudělala, nebo alespoň zavolala, že se opozdí. Proto nejprve obvolá její známé, nemocnici a až teprve potom se obrátí na policii. Případu se ujímá detektiv Derm, který ovšem potřebuje Edovu pomoc. Ten je sice ze začátku ochoten spolupracovat, protože se snaží pochopit manželčino zmizení, ale postupem času přestává zvládat své chování. Z nevyspání už nerozezná co je realita, co halucinace a co jen obyčejný sen. 



Český název: Otevřené oči
Režie: Michael Walker
Rok výroby: 2000
Délka: 104 min
Země: Kanada / USA / Francie

Hrají:
Jeff Daniels…(Ed Saxon)
Gil Bellows…(Detektiv Derm)
Emily Bergl…(Sadie)
Julian McMahon…(George)
…a další



Mám rád psychologické thrillery, ve kterých se příběh opírá o mysteriózní – hororovou atmosféru. Hned jsem si vzpomněl na nezapomenutelné Osvícení a očekával jsem stejně kvalitní podívanou. Te jsem se sice nedočkal v takové míře, jak bych chtěl, ale i tak můžu Chasing Sleep označit za slušnou podívanou. Převážně díky dobrému hereckému výkonu a projevu Jeffa Danielse. Na tomhle herci stavěl celý film a on v této nelehké zkoušce obstál velmi dobře. Bohužel mi mé nadšení trochu pokazil samotný závěr, který se tvůrcům moc nevyvedl.

Atmosféra však měla v určitých pasážích ty správné grády. Dopomohlo tomu i to, že se děj odehrával pouze v jednom potemnělém domě a jeho sklepení. Hrátky s přítmím, slušným ozvučením a onou nejistotou dokázal vytvořit příjemný pocit napětí, který se nás drží téměř po většinu trvání filmu. Především se mi líbilo, že scénář netlačil moc na pilu a bylo tak dostatek času k vytvoření několika otazníků v hlavě? Na které se nám stejně nedostalo moc odpovědí, přestože bylo více méně vše jasné, hned po přečtení deníku.

Také si nelze nevšimnout jistého Walkerova pokusu napodobit mistra ve svém oboru Davida Lynche, ale ten je trochu jiná „liga“. Přece jenom to mělo do opravdového „psycha“, které potrápí vaši nervovou soustavu a především břišní oblast hodně daleko. V neposlední řadě bych chtěl pochválit i zvukový doprovod, který se nejvíce projevil hlavně při scénách ve sklepení.  


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat