0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 12. 2014

Gojira VS Desutoroia (1995)


Celému lidstvu hrozí zánik. Gojira se začíná přehřívat a začíná souboj s časem.

Po zničení  Supesugojiry se Miki vrací na Birth Island, aby se podívala jak se má Gojira a její mládě, ale najde jen zničený a potápějící se ostrov. V tu samou dobu se v Hong Kongu vynořuje agresivní Gojira a započne její řádění, což způsobí smrt mnoha civilistů. Japonská organizace JSDF se snaží urychleně přijít na to, co zapříčinilo změnu chování a vzhledu  Gojiry a na pomoc přizve mladého vědce Kenichi Yamaneho. Ten přichází s děsivým podezřením, že když byl na Gojiru před léty použit Oxygen Destroyer došlo k mnoha vedlejším účinkům, se kterými nikdo tehdy nepočítal. Srdce Gojiry se začalo chovat jako „jaderný reaktor“, začíná se jí zvedat tělesná teplota a hrozí, že po dosažení 1200 stupňů Celsia dojde k ohromnému výbuchu, který zničí celou planetu Zemi. Je potřeba urychleně vyslat   Super-X III, který by dokázal Gojiru zmrazit. Jenže Oxygen Destroyer neměl vliv pouze na Gojiru, ale i na kolonii prekambrických organismů, které projdou několika fázemi mutace, až z nich vzejde obří Destoroyah, který rovněž představuje zkázu pro celé lidstvo.



Režie: Takao Okawara
Rok výroby: 1995
Délka: 103 min
Země: Japonsko
Alternativní název: Godzilla vs. Destoroyah

Hrají:
Megumi Odaka…(Miki Saegusa)
Sayaka Osawa…(Meru Ozawa)
Yasufumi Hayashi…(Kenichi Yamane)
Momoko Kochi…(Emiko Yamane)
Takuro Tatsumi…(Dr. Kensaku Ijuin)
…a další

Režisér Takao Okawara se po menší pauze vrátil zpět k této sérii a dostal nezáviděníhodný úkol, celou jí co možná nejšetrněji „zakončit“. V Japonsku se Gojira těšila a dodnes těší obrovské popularitě a její smrt by vyvolala velkou dávku divácké nevole. Jenže Toho v té době pracovalo na mnoha filmových projektech a bylo zkrátka potřeba si od legendárního monstra odpočinout. I proto zřejmě scénárista Kazuki Omori vsadil na nostalgii a snažil se do svého díla zasadit několik vzpomínkových scén a narážek na původní Gojiru z roku 1954, což mnozí opravdu kvitovali s velkým povděkem. Rovněž obsazení herečky Momoko Kochi se ukázalo býti dobrým tahem. Bylo proto potřeba ještě pořádně zapracovat na atmosféře a zapůsobit na city, aby to celé mělo pořádné grády. Jak se však ve finále ukázalo, tvůrcům se to v tomto dvaadvacátém dílu podařilo jen napůl.



Nový image Gojiry nevypadal vůbec špatně, zvláště když jsme jí mohli porovnat s její předchůdkyní, jenže v černobílém hábitu prostě ty souboje a destrukce města vypadali mnohem lépe. A o to tu šlo především. Bylo sice vidět, že technika šla kupředu (zvláště u modelů tanků, lodí, letadel či vrtulníků), ale ty papundeklové baráčky a maketa letiště vypadali pořád až moc uměle. Správný fanda však i tyto nedostatky hodí za hlavu, protože děj je přece jenom nejdůležitější. Srdceryvných momentů tu bylo několik a přiznám se, že i já cítil lehké mrazení při závěrečné scéně či souboji Juniora a Destoroyaha, ale jak ukázal závěr, přece jenom si tvůrci nechali otevřená vrátka.


Gojira během své éry bojovala už s celou řadou protivníků, ale Destoroyah patřil k vůbec nejsilnějším. To však neznamenalo, že jeho ztvárnění patří k těm nejpovedenějším. Spíše naopak. Jeho tři fáze proměny ve mně vyvolávali několikrát otázku, zda to měli tvůrci vážně zapotřebí. Nešlo o vyložený průser (to ani náhodou), ale inspirace a podobnost s Alienem opravdu nešla přehlédnout. To naopak proměna mláděte Gojiry se mi líbila. Dokonce se konečně zmohlo na slušný fight.

HEISEI Série se tak tímto dílem uchýlila ke svému konci, ale jak se brzy ukázalo, americká GODZILLA (1998) nastartovala další. Japonci si přece nemohli nechat líbit, že se jim Roland Emmerich začal srát do jejich řemesla a kultovní příšery. Na jejich odpověď si však diváci museli ještě další rok počkat. R.I.P Gojiro -  odpočívej v pokoji.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat