0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 11. 2014

3615 code Père Noël (1989)


Francouzský předchůdce Kevina McCallistera, velmi brzy přestane věřit na Santu. Sice není „Sám doma“, ale i on bude muset ubránit svůj dům před nebezpečným psychopatem.

Malý Thomas je na svůj věk velice inteligentní a vynalézavé dítě. Jeho matka je majitelkou velkého obchodního domu a dokonce i na Štědrý den zůstává v práci dlouho do noci. I proto dostane Thomas za úkol hlídat svého starého a nemocného dědu. Klučina stále věří na Santu a je pevně rozhodnutý, že dnes v noci odhalí, zda skutečně existuje. Nainstaluje po celém domě kamerový systém a vyčkává. To však ještě netuší, že jeho matka právě vyhodila z práce psychopata převlečeného za Santu, kteří jí přísahá pomstu. Ve svém přestrojení se mu podaří dostat do jejich domu a teror může začít. Thomas si nejdřív neuvědomuje nebezpečí, ale brzy mu dojde, že nadešel čas přestat si hrát na svého oblíbeného akčního hrdinu Ramba a začít skutečně bránit svůj domov a především nemocného dědu. 



Český název: Vánoční teror
Režie: René Manzor
Rok výroby: 1989
Délka: 87 min
Země: Francie
Alternativní názvy: Game Over, Deadly Games, Dial Code Santa Claus

Hrají:
Brigitte Fossey …(Julie)
Alain Lalanne…(Thomas)
Louis Ducreux…(dědeček)
Patrick Floersheim…(Le Père Noël / Santa Claus)
Stéphane Legros…(Pilou)
…a další

Hororových filmů s vánoční tematikou moc není, takže po dlouhé době zase příjemné zpestření. Na tento film jsem v poslední době slyšel z mého blízkého okolí jen samou chválu, přestože jde o docela neznámý film. I proto jsem si ho hned sehnal a ani moc nelituju. Jde o dost odlehčené „Home invasion“ s velkou porcí akčnosti, ale to nic nemění na tom, že tento film je velmi poctivě natočený a nudit se u něj snad ani nemůžete. Navíc fandové Sám doma (1990) si určitě s velkou radostí pustí i tuto hororovou verzi (samozřejmě tím mám na mysli fandy hororového žánru). Vánoční nádech z toho sice sálá, ale ten zde hraje roli jen okrajově.



Někomu se možná nemusí líbit začátek a jistá akční přemrštěnost, ale ona dětská naivita a ztělesnění dětského Ramba v sobě skrývá osobité kouzlo nevinnosti. Hlavní hrdina je docela sympaťák a možná i samotný MacGyver by se lehce začervenal. Malý kluk totiž dokáže rodinné sídlo proměnit v „bojovou“ zónu plnou dětských důmyslných pastí a ne vždy mu jeho plány vyjdou na jedničku. Což je taky důvod, proč se mi tento film dostal pod kůži. Je sice pravdou, že z hororového hlediska mě potěšila hlavně scéna, u které se musí ochráncům zvířat protáčet panenky, ale tvůrcům se podařilo navodit slušnou atmosféru, která nás provází napříč celým filmem. Což beru jako hlavní plus.


Je sice pravdou, že mi tu trošku vadily ony emoční situace, které se tu a tam objeví, ale naštěstí tu vše bylo solidně vyvážené jak co se akčnosti, mrazivosti i lehce komických prvků týče. Ty se tu však berou doslova vážně, protože na srandu tu prostě nezbylo místo. Snad jen v úplném začátku. Psychopat si vedl rovněž obstojně a vánoční mýtus o Santovi tu dostal pěkně na prdel. Určitě mě potěšila i účast francouzské herečky Brigitte Fossey. Francouzi mě tímto filmem určitě nezklamali. Pro ty, kteří jej ještě neviděli, to může být zajímavý tip na vánoční svátky.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat