0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 10. 2014

Purge: Anarchy, The (2014)


Přežít Očistu chce každý. Někteří jí však využívají ke své pomstě…

Obyvatelé amerických měst se opět po roce připravují na další „Očistu“. Ti bohatší se opevňují ve svých domácnostech, no a ti chudší doufají, že přežijí následujících dvanáct hodin ve zdraví. Najdou se však i tací, kteří se už nemůžou dočkat, až vyrazí do ulic a započnou svou vlastní očistu. Jedním z nich je i Leo Barnes – policista, který touží pomstít smrt svého syna. Ozbrojen vyráží do nebezpečných ulic velkoměsta. Shodou okolností se mu do cesty připlete čtveřice nešťastníků, kteří se měli stát obětmi dnešní noci. Seržant jim pomůže, díky tomu se však všichni stanou terčem „Big Daddyho“ a jeho skupiny zabijáků. Pokud chtějí všichni přežít, musí držet pospolu, jenomže Leo má svůj plán pomsty a jeho „chráněnci“ jej jen zdržují. Dnešní Očista však pro ně připraví nejedno nepěkné překvapení…



Český název: Očista: Anarchie
Režie: James DeMonaco
Rok výroby: 2014
Délka: 103 min
Země: USA / Francie

Hrají:
Frank Grillo…(Seržant)
Carmen Ejogo…(Eva Sanchez)
Zoë Soul…(Cali)
Kiele Sanchez…(Liz)
Zach Gilford…(Shane)
…a další

Rok po poslední Očistě přichází DeMonaco s volným pokračováním, které mě osobně zaujalo o trochu více, nežli předchozí film. Nejspíš za to může vítaná změna prostředí, kde se děj neodehrává pouze v prostorách jednoho domu a jeho blízkého okolí. Komorní atmosféra sice vzala za své, ale za to zde na nás čeká pořádná porce brutality, násilí a vystřílených nábojnic. Ulice velkoměsta jsou velmi brzy pokryty mrtvými těly a skupiny nejrůznějších maniaků se neštítí vraždit opravdu kohokoliv. Navíc se ukáže, že i zbohatlíci jsou pěkné svině (jak nečekané…). Sice jsem z druhé očisty cítil spíše akční thriller nežli horor, ale sledování jsem si náležitě užil až do poslední minuty. 



Největší plus vidím ve výběru hlavního hrdiny. Frank Grillo mi byl velice sympatický (tedy především samotná postava) a jeho cesta pomsty se velmi brzy zvrtla v pěkně krvavé jatka. Hold Anarchie se v Americe opravdu krutě nevyplácí a to především chudým lidem a bezdomovcům. DeMonaco by se měl však nad sebou trochu zamyslet a do trojky vychytat všechny mouchy. Především pak co se dialogů týká. Ty byli totiž místy opravdu ubohé (hlavně pak u vedlejších postav). Některé „srance“ co vypotila zachráněná čtveřice na adresu hlavního hrdiny, mi pěkně lezli krkem.


I tentokrát mi však zůstalo v hlavě několik otazníků, které mi režisér prostě nedokázal vysvětlit. Při naběhnutí závěrečných titulek jsem však nad vším mávnul rukou. Jelikož je v plánu točení trojky, tak se možná dočkám tam. Jen doufám, že se tato série nevrhne do odpadních vod. Jelikož téma Očisty je téměř nevyčerpatelné, je velmi lehké propadnout křehkým ledem až na samotné páchnoucí dno.  Každopádně by chtělo ubrat na „morálních hodnotách“ a těch keců okolo – no a místo toho nabídnout divákům opravdu povedenou „očistnou vybíjenou“ se vším všudy.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat