0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 10. 2014

Dead Snow: Red vs. Dead (2014)


Nacistické zombie pod vedením Herzoga opět v akci. Dokáže je vůbec někdo zastavit?
Martin přežil, ale ďábelský Herzog a jeho nacistické zombie jsou mu stále v patách. Po vzájemné konfrontaci se Martin probouzí připoután k nemocničnímu lůžku. Policie jej totiž označila za vraždícího psychopata, který na horské chatě pozabíjel všechny své kamarády. Jeho příběhu o nacistických zombie nikdo nevěří. K jeho zděšení mu doktoři opět přišili uříznutou ruku. Má to však jeden háček – jde o ruku velitele Herzoga. Náš hrdina je rozhodnutý očistit své jméno a tak po divokém útěku z nemocnice je kontaktován „americkým Zombie týmem“, který se mu do Skandinávie vydává na pomoc. Herzoga je potřeba zastavit jednou provždy. Jenže to rozhodně nebude nic lehkého, protože ten se rozhodl splnit starý Hitlerův rozkaz o vyhlazení nedalekého městečka a jeho řady se rychle rozrůstají.



Český název: Mrtvý sníh: Rudý vs. Mrtvý
Režie: Tommy Wirkola
Rok výroby: 2014
Délka: 100 min
Země: Norsko / Island
Alternativní název: Død Snø 2

Hrají:
Vegar Hoel…(Martin)
Ørjan Gamst…(Herzog)
Derek Mears…(Stavarin)
Martin Starr…(Daniel)
Stig Frode Henriksen…(Glenn Kenneth)
Amrita Acharia…(Reidun)
…a další

Když v roce 2009 přišel Tommy Wirkola s prvním (Dead Snow), získal si jeho snímek mé sympatie a to i přesto, že zombie tématika mi moc blízká není. Odstupem času jsem byl však nucen uznat, že jsem jej tehdy ve své recenzi zbytečně moc nadhodnotil, protože po několika dalších shlédnutí se mi tahle ulítlá komedie už zas tolik nelíbila. I proto jsem do druhého dílu šel více skeptický, jak se ukázalo docela po právu. Tentokrát jsem se už ani moc nebavil a asi nejvíce mi vadila změna prostředí. Zasněžené hory a horská chata měli prostě větší kouzlo než „venkov“. 



Lhal bych, ovšem kdybych tvrdil, že tu není k vidění i několik opravdu povedených gore scén. Wirkola dal opět průchod svým ujetým představám a divákům naservíroval nejednu povedenou lahůdku za druhou. Leč na druhou stranu se nechal unést až moc a to, co v jedničce fungovalo (tedy alespoň u mě), tady až moc překombinoval. Schopnost oživovat zombie, byla dobrá leda tak k závěrečné scéně (souboji ruských a německých zombíků). Teprve při čtení závěrečných titulků jsem zjistil, že ona „Martinova zombie“ je ve skutečnosti známý severský herec Kristoffer Joner.


Osobně si však myslím, že ti kteří nadávali již na první díl, tak by od tohoto splatteru měli dát ruce pryč už úplně. Film dělající si legraci sám ze sebe, z jiných filmů a dokonce i z diváků samotných není opravdu pro každého. Zvláště pak pro ty, kterým vadí „násilí“ na ženách, dětech či postižených. Černý humor tu místy opravdu zacházel do extrému, ovšem mnohdy i do prachobyčejné trapnosti. Dala by se zde nalézt docela pěkná řádka pasáží (potažmo scén), které bych bez mrknutí oka z filmu vystřihl. Tím by byla docílena kratší a určitě i zábavnější stopáž.

Pokud bude natočen ještě třetí díl, k čemuž by sváděl samotný závěr – tak raději nechci vědět, o čem bude. Docela dlouho jsem přemýšlel jak film ohodnotit, protože několik slibných momentů tu k vidění bylo, jenomže jako celek to žádná super podívaná nebyla. Takže v konečném zúčtování něco mezi 40 -50%.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat