0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

6. 9. 2014

Dolly Dearest (1991)


Nenoste si domů staré panenky! Nikdy nevíte, zda jí neposedl nějaký démon či snad samotný ďábel…

Elliot Wade se společně se svou rodinou přestěhuje do Mexika. Koupil zde starou továrnu na ručně dělané panenky. Netuší však, že se při nedávném otevření hrobky kmene Sanzia stala tragická nehoda, díky které se dostal na svobodu duch ďáblova dítěte, který se usadil ve čtyřech panenkách. Jedna z nich se zalíbí malé Jessice, která si jí odnese do nového domu. Brzy se však začne podivně zhoršovat její chování a stále více tíhne ke své panence. Zatím si toho nikdo nevšímá, kromě hospodyně. Ta však brzy umírá za podivných okolností a posedlá panenka začne dívku zcela ovládat. Oživlé panenky jsou navíc připravené odstranit z cesty každého, kdo se jim postaví do cesty. Zoufalá Marilyn si konečně začíná uvědomovat vážnost situace, ale není už příliš pozdě na záchranu rodiny?  



Český název: Dolly - Vraždící duch
Režie: Maria Lease
Rok výroby: 1991
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Denise Crosby …(Marilyn Wade)
Sam Bottoms…(Elliot Wade)
Candace Hutson …(Jessica Wade)
Chris Demetral…(Jimmy Wade)
Rip Torn…(Karl Resnick)
…a další

Filmy o vraždících hračkách či panenkách mám rád, takže jsem se na tento film docela těšil. Bohužel po jeho zhlédnutí musím říct, že potenciál, jenž se zde vyskytoval, zůstal využit tak napůl. Mnozí jej srovnávají se nezapomenutelným Chuckym, ale tomu zdejší panenky nešahají ani po kotníky. Nejde ani tak o vzhled – ten ďábelský škleb byl slušný, ale jinak byly na můj vkus až příliš „suché“. Žádného pořádného mordu se tu nedočkáme, neustálé záběry na cupitající nožky začnou po chvíli nudit a jejich hra na schovávanou jakbysmet. Měly několik příležitostí zamordovat jednotlivé postavy, ale většinou to skončilo pouze bodnutím či podkopnutím nohy. Místo aby vzaly nůžky do ruky a pořádně zmasakrovaly svého protivníka (který již mimochodem ležel na zemi či si jich vůbec nevšiml), jen se smály a pozorovaly  zpovzdálí co si to „nemehlo“ udělá sám. 



I samotná atmosféra měla neuvěřitelné výkyvy, které jsem už dlouho neviděl. Místy se režisérce podařilo navodit docela slušnou porci napětí, kterou ovšem absolutně nedokázal využít a na místo toho nám nabízel až nechutně stupidní chování některých jedinců a kupu „klišé“. Snad jedinou uspokojující scénou bylo úmrtí hospodyně. Na druhou stranu se tu ovšem vyskytlo několik nezapomenutelných dialogů. Asi nejvíc mě dokázal rozesmát ten jejich synek a jeho hláška „S tímhle si pohraj děvko…!“.  


Moc velký dojem na mě neudělal ani propracovaná charakteristika jednotlivých postav. Představitelka malé Jessicy však hravě strčila do kapsy všechny své dospělé kolegy. Nejsem žádný pedofil, ale děvče to bylo pohledné a hlavní bylo to, že jsem jí její herectví věřil. Další v pořadí by se dala pochválit ještě Denise Crosby, ale jinak to byla bída. Stupidita je ještě příliš mírné slovo a nejděsivější na celém filmu byl český dabing. I proto jsem byl nucen si film obstarat ještě jednou v originálním znění a díky tomu dám nakonec přece jenom slabý průměr. Na víc to totiž nemá. Tento film stačí vidět jen jednou.


Hodnocení:
Slabých 50%

Žádné komentáře:

Okomentovat