0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 9. 2014

Devil Inside, The (2012)


Když se vymýtání ujmou amatéři, lehce se něco zvrtne…

Když byla Isabella ještě malou holkou, zabila její matka během vymítání tři duchovní. Přestože nikdy nebyla oficiálně uznána církví za posedlou, byla v tichosti převezena do psychiatrické léčebny v Římě. Isabellu i v dospělosti stále sužuje trauma z dětství a tak se rozhodne společně se svým kamarádem kameramanem vydat ze Spojených států do Itálie, kde se chce s matkou setkat a zjistit, co se oné noci skutečně stalo. V Římě navštíví vatikánskou školu, na které se pořádají přednášky o exorcismu. Zde se dívka seznámí s dvěma knězi, kteří tajně vykonávají vymýtání lidí, od kterých se církev odvrátila, protože údajně nejsou posedlí démony. Isabelle se je podaří přemluvit, aby jí pomohli, jenže během vymýtání se něco zvrtne.



Český název: Ďábel v těle
Režie: William Brent Bell
Rok výroby: 2012
Délka: 83 min
Země: USA

Hrají:
Fernanda Andrade …(Isabella Rossi)
Simon Quarterman …(Otec Ben Rawlings)
Evan Helmuth …(Otec David Keane)
Ionut Grama…(Michael Schaefer)
Suzan Crowley…(Maria Rossi)
…a další

V roce 1999 způsobil snímek The Blair Witch Project hotový poprask a tvůrci z něj vytřískali nehorázné peníze. Co na tom, že tehdy oblbli spoustu důvěřivých lidí, kteří jim na ono „podle skutečné události“ sedli na lep. Dodnes jejich film patří mezi nejoblíbenější a nastartoval snad nekonečnou (found footage) a pseudodokumentovou mánii. William Brent Bell a jeho The Devil Inside se však od většiny následovníků liší a přibližují se zmíněné Blair Witch především tím, že i se mu povedlo z tohoto amatérského snímku vytřískat neskutečný balík. Především pak v začátcích prodeje. Jakmile však diváci zjistili, že jde o prachobyčejný průměrný exorcistický film, který nenabízí nic nového, začal zájem klesat a dnes už po něm pomalu neštěkne ani pes. Svůj účel však film splnil, tedy hlavně pro tvůrce. 



Nemůžu říci, že bych byl ve finále z jeho zhlédnutí přímo zklamaný či unuděný k smrti. Doporučit bych si jej však v žádném případě nedovolil. Přesto i já se přikláním spíše k tvrzení, že film jako celek moc nefunguje. Především těží ze slepence několika zajímavých scén (vymýtání), ve kterých se alespoň částečně podařilo navodit zajímavou atmosféru. Jenomže se zde vyskytuje velké množství nezáživných dialogů, které jsou místy na můj vkus až moc křečovité. To samé by se však dalo tvrdit i o samotném konci, kdy se příběh začal zmítat v podivném chaosu, jako by William Brent Bell vlastně nevěděl jak svoje dílo zakončit. Přeskakující démon z postavy na postavu už se jen snažil zachránit, co se dalo. Ale spíše to celkovému dojmu ještě více uškodilo.


O hereckých výkonech se rovněž nedá mluvit v moc velkých superlativech. Většina zúčastněných byla dost „nemastná, neslaná“, ale zas na druhou stranu „skvěle“ zapadla do průměrné šedi, která nám tu byla nabídnuta. The Devil Inside si určitě najde své zastánce, ale jelikož nejde o první film, který se točí okolo exorcismu, nelze si nevšimnout, že negativních prvků je tu mnohem více, nežli těch pozitivních. Nebýt těch několika scén kdy se vymýtalo a křtění dítěte v kostele, asi bych hodnotil ještě méně.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat