0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 8. 2014

Mangiati vivi (1980)


Umberto Lenzi, nahota, kanibalové a náboženská sekta…

Mladá Sheila přijíždí do New Yorku, aby zde našla svou sestru, která se jí už nějaký čas neozvala. Stalo se tak zrovna ve chvíli kdy je zavražděno několik lidí otrávenou šipkou a policisté u mrtvého vraha nalezli film, na kterém je kromě podivného rituálu vidět i Diana. Vypadá to, že se její sestra přidala k náboženské sektě vedené fanatikem Jonasem a zmizela někde v džungli na Nové Guinei. Sheila se proto vydává do vzdálené země, aby svou sestru přesvědčila k návratu. Na pomoc si vezme Marka, který podlehne slibné finanční nabídce. Dívku však předem varuje, že jí v džungli čeká nejedno nebezpečí. Kromě jedovatých hadů, krokodýlů a jiných nebezpečných zvířat tu žijí i kanibalové…



Český název: Sežrána zaživa
Režie: Umberto Lenzi
Rok výroby: 1980
Délka: 92 min
Země: Itálie
Alternativní název: Eaten Alive!

Hrají:
Robert Kerman …(Mark)
Janet Agren…(Sheila)
Ivan Rassimov…(Jonas)
Paola Senatore …(Diana)
Me Me Lai …(Mowara)
…a další

Kdybych neviděl už celou řadu kanibalských filmů, byl bych zřejmě tímto kouskem zcela omámen. Bohužel tomu tak v době zhlédnutí nebylo a nelze si nevšimnout, že Mangiati vivi je jen prachsprostou vykrádačkou starších filmů a to hlavně co se „kanibalských“ scén týká. Jasně, některé záběry si „vypůjčil“ Lenzi ze svých filmů, ale jinak tento film kromě nahých slečen nezaujme téměř ničím. Samozřejmě k dobru musíme připočítat přidání Jonasovy sekty (která opravdu existovala), jenže to je tak všechno. Jako dobrodružný kousek to na mě zapůsobilo leda tak pěkným exotickým výběrem prostředí, protože co se tempa příběhu týče, tak mě to místy neskutečně uspávalo. Film jsem měl možnost shlédnout jak v originálním znění, tak i s českým dabingem (a ten byl přímo otřesný). Podle něj však rozhodně hodnotit nebudu, protože bych tomu musel vlepit odpad. 



Takže pojďme pěkně popořadě. Začátek s domorodým vrahem navnadil o tom žádná.  Janet Agren byla v době své největší slávy vážně kus a určitě bych věděl (coby vůdce sekty) o lepším způsobu „přijmutí“ nežli do ní píchat dřevěným kolíkem. Nicméně určitě patřila k největším ozdobám tohoto jinak hodně průměrného (lépe řečeno podprůměrného) filmu. V kráse jí však zdatně konkurovala „černá mamba“ Me Me Lai. Obě děvčata však po celou dobu své kariéry (u druhého případu dost krátké) diváky (především muže) spíše nežli svým hereckým talentem okouzlovaly hlavně svým nahým tělem. Však taky měly co nabídnout…


Mnozí lidi odsuzují podobné filmy za to, že jsou v nich zabíjeny zvířata – leč v mnoha případech jde čistě o záběry z dokumentů, kdy jedno zvíře zabije druhé – hold to je život. Až budete žrát kuře, představte si, jak umřelo (na infarkt asi ne…). Vraťme se ovšem k „hororové“ stránce tohoto filmu. Mám rád „gore“ brutální scény tak lahodí mému oku, jenže jak můžu být spokojený s tím, co jsem viděl už jinde. Ano určitě byly příjemným zpestřením, jenže já chtěl vidět něco lepšího, nového a ne aby se jediným novým vítrem do plachet stalo soft porno a hromadná jebačka na počest mrtvého manžela.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat