0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 8. 2014

Ghost in the Machine (1993)


Jeho smrt mu nedokázala zabránit, aby v zabíjení nepokračoval dále…

Svobodná matka Terry se snaží co možná nejlépe vychovávat svého syna. Ten se však pomalu dostává do puberty a tak to není nic jednoduchého. Kromě vysedávání u PC a pozorování pohledné mladé Carol (kterou se pokouší neustále balit), však Josh své matce moc velkou radost nedělá. I přesto se mu však snaží zavděčit a tak společně zavítají do počítačového obchodu, kde mu chce koupit „maličkost“. Nevšimne si však, že jí zmizel její adresář a tím započnou obrovské trable. V okolí totiž řádí psychopatický zabiják „adresářový vrah“, který krade osobní adresáře a podle nich potom zabíjí své oběti. Pracovník obchodu jistý Karl ten její „získal“ a rozhodl se jí ho vrátit. Má však autonehodu a při nemocničním vyšetření do budovy uhodí blesk a on umírá. Ovšem jen fyzicky, protože jeho duše vstoupila do počítačové (kabelové) sítě. Nyní má možnost udeřit prakticky odkudkoliv a velmi brzy začnou umírat lidé z Terryna adresáře…



Český název: Vražedný computer
Režie: Rachel Talalay
Rok výroby: 1993
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Karen Allen…(Terry Munroe)
Wil Horneff …(Josh Munroe)
Chris Mulkey …(Bram Wlaker)
Ted Marcoux…(Karl Hochman)
Shevonne Durkin …(Carol Maibaum)
…a další

Rachel Talalay nepatří zrovna mezi oblíbené režisérky, protože jí většina lidí označuje za „prznitelku“ kultovní hororové série (Freddy's Dead: The Final Nightmare), tudíž i tento film byl ze všech směrů odstřelován, co to jen šlo. Osobně si však nemyslím, že by to byl žánrový odpad. Samozřejmě že nejde o žádný klenot, ale zápletka v sobě skrývá jistou dávku originality a najde se zde i několik scén, které určitě stojí za zhlédnutí. Budu se jen opakovat, ale tento film je skutečně do jisté míry varováním: že počítače jsou velkou hrozbou pro tento svět – zvláště z hlediska všemožných hackerů, získávání osobních dat bez vašeho vědomí a virů. 



Přestože film neoplýval velkým rozpočtem a některé triky vypadají strašně, tak se tu dá narazit i na několik docela povedených scén (úmrtí), kvůli kterým si Ghost in the Machine prostě odpadní hodnocení nezaslouží. Je mi jasné, že v dnešní době se už zde použitým trikům asi každý druhý zasměje, ale i tak tu je možno v určitých situacích vycítit jistou dávku slušně vybudované atmosféry. Je asi všem jasné, že se u sledování filmu neposerete strachy, ale já se popravdě ani moc nenudil. Nepříliš velká zkušenost režisérky však zapříčinila, že vytvořené napětí se jí prostě nedařilo udržet moc dlouho.  


Hodně lidí si stěžuje na slabé herecké výkony, ale ani zde s nimi nesouhlasím. Karen Allen se tu sice neodhalila (což určitě bude trápit především mužskou část publika), ale jinak si nevedla vůbec špatně a především její role (tedy charakteristika matky), která neměla zrovna „čisté dospívání, spíš řadu malérů“ patří k tomu nejlepšímu, co nám film nabídnul. Stejně si vedl i Chris Mulkey. No a o sexy Shevonne Durkin se už bavit nebudu vůbec. Taky bych se od ní nechal pohlídat, ale určitě bych se nespokojil jen s poodhaleným dekoltem. Ghost in the Machine je dle mého dost podhodnoceným filmem, který si zaslouží alespoň průměrné hodnocení.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat