0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 8. 2014

Blob, The (1988)


Vesmírný sliz se nám tentokrát představí ve vylepšeném remaku…

Městečko Arborville je místem, kde místní obyvatelé žijí dosti nudným životem. Jedinou radost jim dělá školní fotbalový tým, dělají si tu umělý sníh a chodí do jediné hospody. Jednoho večera však cosi spadne z oblohy a navždy změní životy všech lidí. Mladý rebel Brian narazí v lese na bezdomovce s podivnou hmotou na ruce. Snaží se ho chytit, ale muž vběhne pod projíždějící auto. To řídí Paul Taylor, který právě vyrazil na první rande s pěknou roztleskávačkou Meg. Všichni tři odvezou bezdomovce na místní kliniku, ale tím to nekončí. Hrůza právě začíná, protože sliz začne růst do enormních rozměrů, zabije Paula a Meg nikdo nevěří, že za vším je podivná hmota. Policisté jsou přesvědčeni, že za vším musí být nepolepšitelný Brian. Velmi brzy se však přesvědčí o omylu. Sliz dále roste a počet nezvěstných a mrtvých lidí rapidně roste. Navíc je na město uvalena karanténa a podivní muži v bílých oblecích nedovolí nikomu odejít. Brian s Meg jsou však navzdory všem příkazům a zákazům rozhodnuti bojovat o záchranu celého města…



Český název: Sliz
Režie: Chuck Russell
Rok výroby: 1988
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Kevin Dillon…(Brian Flagg)
Shawnee Smith…(Meg Penny)
Joe Seneca…(Dr. Meddows)
Donovan Leitch Jr….(Paul Taylor)
Jeffrey DeMunn …(šerif Herb Geller)
…a další

Tak tohle byla paráda. Ihned poté, co jsem shlédl originální film z roku 1958, jsem se pustil do tohoto „vyhlášeného“ remaku (abych mohl srovnávat) a určitě toho nelituju. Ba spíš naopak, protože tahle novější verze je minimálně o třídu lepší. Prostě pravé poctivé osmdesátkové scifi hororové béčko. Duo Chuck Russell a Frank Darabont se na scénáři opravdu vyřádili a první jmenovaný si navíc obstojně vedl i coby režisér. Od úvodních minut jsem se zcela ponořil do této slizké leč úchvatné podívané, u které jsem se nenudil ani minutu. 



Rozkládající se těla, místy až bizarní situace, nadržení studenti, kupa mrtvol – pěkně namíchaný koktejl, který jsem hltal plnými doušky. Přesně tohle mám rád a když se k tomu přidala i řada humorných situací – hlášek, byl jsem nadmíru spokojený. Zvláště když jsem zjistil, co platí na sexy „plavčici“ Eriku Eleniak. Jen škoda, že už ten chlapec nevyzkoušel ty dráždivý šprcky. Ona scéna z auta patří k tomu nejlepšímu společně s ucpaným dřezem. Navíc oproti originálu je tu sliz využit mnohem více, gore scény domohly k „přitvrzení“, takže já nemůžu jinak, než že remake je o třídu lepší.


Měl jsem vážné obavy, že když už tu není Steve McQueen, nebude mě to podruhé bavit, jenže naštěstí se ukázalo, že obě verze jsou rozdílné jak den a noc. Navíc si tu herci nevedli vůbec špatně a ani já jsem nepoznal hvězdu SAW Shawnee Smith. I ona si vedla velmi obstojně. Jen ten samotný akční závěr mne už tolik neuchvátil. Ale tak jak bylo vidno, chlapci se rovněž připravovali na pokračování. Nicméně na to si budeme zřejmě muset ještě nějakou dobu počkat.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat