0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 8. 2014

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)


Abraham Lincoln kromě svých vůdcovských schopností v občanské válce bude muset ukázat i to, jak dobrým je lovcem upírů…

Roku 1818 je malý Abraham svědkem toho, jak jeho matka umírá po děsivém nočním útoku jistého Jacka Bartse. Ten samý muž dříve nechal zmrskat jeho černého přítele Williama a kdyby nezakročil otec, byl by bit i on. Od té chvíle touží po pomstě. O několik let později se k tomu konečně odhodlá, ale jaké je jeho překvapení, když Bartse nezabije ani kulka do oka. Nebýt záhadného cizince Henryho, zřejmě by zemřel. Henry Sturges zasvětí Abrahama do tajů upírů a naučí ho, jak je zabíjet. Díky tomu se z Lincolna stane obávaný lovec upírů, který ovšem stále touží jen po pomstě. Občanská válka Severu proti Jihu však z něho udělá kromě mstitele i oblíbeného politika a vůdce, který bojuje za svobodu a práva otroků. Dokonce se stihne i oženit s překrásnou Mary, ale smrt jejich malého synka jej donutí vzít opět do rukou postříbřenou sekeru a vyrazit do boje proti vůdci upírů Adamovi…



Český název: Abraham Lincoln: Lovec upírů
Režie: Timur Bekmambetov
Rok výroby: 2012
Délka: 105 min
Země: USA

Hrají:
Benjamin Walker …(Abraham Lincoln)
Mary Elizabeth Winstead …(Mary Todd Lincoln)
Rufus Sewell…(Adam)
Dominic Cooper …(Henry Sturges)
Anthony Mackie …(Will Johnson)
…a další

Milovníci historie, historických postav a zvláště války Severu proti Jihu budou tímto filmem zřejmě velice zklamáni (a já se jim popravdě ani moc nedivím), ale ti co znají Timura Bekmambetova ví, že tenhle ruský „šílenec“ točí tak trochu „jiné filmy“, než na které je většina lidí zvyklá. To nám ukázal již v „hororech“ Dnevnoy dozor a Nochnoi dozor, nebo akční jízdě Wanted. Já mám rád nejrůznější extrémy a „pokusy“ promíchávat různé žánry, ale taky Timur trochu přestřelil. Dokázal bych se povznést nad tím, že z jednoho z nejoblíbenějších amerických presidentů udělá Lovce upírů a namixuje to s problematikou občanské války, ale ty (místy) hrozné digitální efekty se prostě odpustit nedají. Stejně jako velké výkyvy v kvalitě děje a atmosféry. 



Sem tam jsem si docela užíval našlapané akční scény a souboje (no pravda moc jich tu nebylo), ale spíše tu převyšovaly dosti nudné pasáže. Zvláště druhá polovina už tak dobrá nebyla a čím víc se blížil konec, tím to začalo být horší a horší. Dokud se však Abraham oháněl sekyrou, bylo se na co dívat. Je ovšem pravdou, že do hlavní role bych si dokázal představit mnohem známější tváře, protože Benjamin Walker mi tu moc neseděl. Každopádně patřil mezi to lepší, co nám casting nabídnul. Bylo to však spíš jako jednooký mezi slepými, protože většina ostatních herců nepodala zrovna oslnivé výkony, spíše dost podprůměrné.


K dobru však připočítávám to, že se toho ujal rusák, který nebyl posraný ze všeho toho amerického vlastenectví a natočil si to pěkně po svém. Jen mi moc rozum nebere, proč se do toho zamíchal Tim Burton coby producent. Od něj bych přece jenom očekával, že tomu nahodí alespoň malý punc „zdravé“ myšlenky a trošku tomu dá řád. Takhle z toho vznikla jen další zbytečná slátanina, po které brzo neštěkne ani pes. Očekával jsem tak alespoň světlé okamžiky pohledné Mary Elizabeth Winstead, ale bohužel nedostala tolik prostoru, aby mohla naplno ukázat svoje kvality.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat