0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 7. 2014

Stake Land (2010)


Upíří apokalypsa započala…
Poté co celou Ameriku zamořili upíři, přežívá zbytek lidstva ve střežených městech a osadách. Jen hrstka odvážných či nešťastníci, kteří nemají prostředky k tomu, aby putovali zdevastovanou krajinou, musí svádět kruté boje o přežití den co den, noc co noc. Mladý Martin byl svědkem vyvraždění celé své rodiny a od smrti jej zachránil muž zvaný Mister. Nyní jej trénuje v zabíjení upírů a společně putují k místu zvanému Nový Ráj. Po cestě se setkávají s několika lidmi, kteří se k nim přidají na jejich pouti. Kromě upírů však na ně v pustině čeká i mnoho dalších nebezpečí. Mezi ně patří i skupina náboženských fanatiků, kteří vraždí lidi pro zábavu, ale zároveň se snaží zlikvidovat každého, kdo neuznává jejich víru…



Český název: Vysněná Země / Země kůlů
Režie: Jim Mickle
Rok výroby: 2010
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Nick Damici …(Mister)
Connor Paolo …(Martin)
Michael Cerveris …(Jebedia Loven)
Danielle Harris …(Belle)
Sean Nelson …(Willie)
…a další

Mám docela rád postapokalyptické filmy a to hlavně ty, ve kterých se nevyskytují ultrarychlé zombie. Tady se tvůrci vytasili s upíry, ale kostra „příběhu“ zůstala naprosto stejná. Bohužel celý tento film na mě působil dosti prazvláštním (utahaným) dojmem a popravdě jsem si jeho sledování moc neužil. Tedy až na pár opravdu povedených pasáží (soubojů) jsem se dost nudil a nervózně pokukoval po časomíře. Dost pasáží tu totiž bylo nezáživných, postavy nesympatické a hlavně mě znervózňoval způsob natáčení. Byla z toho sice cítit snaha navodit co možná nejtemnější a skličující atmosféru, která měla vzbudit u diváka soucit, jenže opravdu dobrých scén (potažmo momentů) tu byla sakra málo. 



Většinu děje se jenom přesouváme z místa na místo, tu a tam naše dvojice „lovců upírů“ někoho sejme, někoho potká, slízne pár šrámů, ale k bůhvíjak velkému obohacení zápletky nedochází, nebo jen zřídka kdy. Vylepšit tuto bezvýchodnou situaci měli oni náboženští fanatici, jenže jejich kecy mě začali srát již po několika minutách a ony „výsadky“ upírů byli spíše k pláči či k smíchu, nežli abych je bral nějak zvlášť vážně. Takže jediné co mě zaujalo, byly některé hlášky, masky upírů a pár soubojů.


Stake Land se snažil z minimálního rozpočtu vytěžit maximum, ale v některých aspektech to bylo až moc viditelné a na kvalitě filmu to spíše ubralo, než aby ho to nějakým výraznějším způsobem obohatilo. Především pak chtělo vytěžit mnohem více z prostředí, kde se natáčelo. Lesy byly pěkné, ale stejně se nejvíc točilo v temných zákoutích, kde toho moc k vidění nebylo. A když už se dostavil zajímavý souboj, tak to většinou utnuli hned v zárodku. Navíc si nešlo v některých záběrech nevšimnout digitálních cákanců. Škoda nevyužitého potenciálu. Tento film nebyl vyloženě špatný, ale na víc jak průměr to není. A bohatě stačí vidět ho jen jednou.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat