0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 7. 2014

Predator (1987)


Kultovní scifi horor, odehrávající se v hluboké džungli. Skupina vojáků se stane lovnou zvěří mimozemského Predátora…

Skupina žoldáků pod vedením Dutche je povolána k záchranné misi. Mají v džungli nalézt povstalecký tábor a osvobodit důležité americké zajatce. Jenže již brzy jim je jasné, že jim armáda zatajila důležité informace. Naleznou trosky helikoptéry, těla svlečená z kůže a poté co zničí tábor povstalců, se vydají na místo vyzvednutí. Jejich instinkty jim však říkají, že je NĚCO nebo NĚKDO sleduje. Brzy totiž začnou jeden po druhém umírat a až příliš pozdě si uvědomí, že se stali terčem mimozemského lovce. Neviditelný PREDÁTOR si přišel pro další trofeje do své sbírky a uprostřed džungle se rozpoutá krvavý boj o přežití…


Režie: John McTiernan
Rok výroby: 1987
Délka: 107 min
Země: USA

Hrají:
Arnold Schwarzenegger …(Dutch)
Sonny Landham …(Billy)
Elpidia Carrillo …(Anna)
Carl Weathers …(Dillon)
Bill Duke …(Mac)
Jesse Ventura …(Blain)
…a další


Již jako malý jsem si tento film zamiloval a dodnes patří mezi TOP kousky, které si pouštím rád zas a znova. Ani po letech z něj nevyprchalo ono kouzlo, které mě uchvátilo již při jeho prvním zhlédnutí. Ačkoliv nejsem moc velkým Arnieho obdivovatelem musím uznat, že vedle Terminátora a Conana, zde ztvárnil další „legendární“ postavu a role Dutche mu sedla na míru. John McTiernan dokázal stvořit opravdovou „kultovní“ záležitost, kterou jsem si užíval již od první minuty až po závěrečné titulky. V neposlední řadě však musím pochválit i  Stana Winstona a jeho Predátora.


Začátek se nese v solidním akčním tempu doprovázeného skvostnými hláškami „Vytáhni bezbolestnou…“. Prostředí džungle, drsní chlápci, nekompromisní řežba v táboře to všechno je jen malá ochutnávka toho, co přijde potom. Teprve s opuštěním tábora a nahánění zajatkyně Anny se nám tento scifi horor odhalí v celé své kráse. Jen mě trošku mrzel fakt, že při likvidaci jednotlivých členů komanda nás v mnohých scénách ochudil rychlý střih o pořádná jatka. Ale i tak nám tu tvůrci nabídli celou škálu zajímavých situací. Za zlatý hřeb večera považuju finální souboj Arnieho s Predátorem.


Atmosféra v tu chvíli gradovala, napětí by se dalo krájet a nemilosrdný lovec se nám „odhalil“ v celé svojí kráse. I já patřil v dětství mezi ty, které hodně dlouho strašil ve snech. Dodnes však Predátor patří mezi moje nejoblíbenější filmové postavy a samozřejmě i ve hře jsem hrál nejraději za něj. Tomuto filmu nemám opravdu skoro nic co vytknout, takže bdu samozřejmě hodnotit velmi vysoko. Po všech stránkách jde o velice vydařenou podívanou, na kterou se vždycky podívám rád znovu.  Kevin Peter Hall může být v nebi na sebe opravdu hrdý…


Hodnocení:
90%

Žádné komentáře:

Okomentovat