0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 6. 2014

Earth vs. the Spider (2001)


Chtěl se stát pavoučím superhrdinou, nepočítal však s vedlejšími účinky.

Quentin Kemmer je obyčejný plachý mladík, který tajně miluje svou sousedku Stephanii, komiksy a hlavně svého nejoblíbenějšího hrdinu "Arachnid Avengera". On je však jeho pravým opak a to ho tíží nejvíce, vždyť se nedokáže ani bránit pouličním výtržníkům, kteří si z něj každý den utahují. Pracuje v biochemických laboratořích, které provádějí testy na pavoucích jako hlídač a jednoho dne se mu naskytne příležitost změnit celý svůj život. Laboratoř je přepadena, jeho parťák umírá a zdrcený Quentin si vpíchne podivný neotestovaný pavoučí extrakt doufajíc, že se promění ve svého oblíbeného hrdinu. Skutečně získá velkou sílu i rychlost, jenomže zároveň s nimi se začne projevovat i hromada vedlejších účinků. Mladík nad svými novými schopnostmi brzy začíná ztrácet kontrolu a jeho tělo začne procházet děsivou metamorfózou. Navíc má stále větší hlad…
Český název: Pavoučí nestvůra
Režie: Scott Ziehl
Rok výroby: 2001
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Devon Gummersall …(Quentin Kemmer)
Amelia Heinle …(Stephanie Lewis)
Dan Aykroyd …(Jack Grillo)
Theresa Russell …(Trixie Grillo)
John Cho …(Han)
…a další


Studio Creature Features Productions na žádost televizní stanice Cinemax natočilo „remake“ stejnojmenného filmu z roku 1958, ale oba filmy toho mají společného opravdu málo. Moc jsem dopředu nevěděl co od toho očekávat, ale zaujalo mě jméno jednoho z producentů (Stan Winston), takže jsem dal tomuto televiznímu filmu šanci. Zpočátku jsem měl však obavy, že půjde jen o další lacinou kopii Spidermana či Mouchy, ale ve své druhé polovině se film přece jenom vydal svou vlastní cestou. Nechci tvrdit, že dobrou, protože se tu dá narazit na spoustu nedostatků a nepříliš velký rozpočet je citelně znát, jenže já v tom nakonec přece jenom našel alespoň trochu zalíbení. Snad za to mohli i ony prvky komedie, které jsou mnohými diváky režisérovi vytýkány. 



Co se týká hlavního hrdiny, opět tu máme ono ohrané téma, kdy se z ňoumy stane „hrdina“ s nadlidskými schopnostmi, ale tentokrát za to krutě zaplatí. Samozřejmě nesmí chybět pěkná sousedka a hlavně trošku pomalejší, leč sympatický detektiv (Dan Aykroyd už sice zahrál mnohem lépe, ale i tak byl zjevně tím největším lákadlem). Asi tím nejlepším co nám film nabídne, jsou však samotné masky. Ty jsou na televizní poměry docela slušné a postupná proměna hlavního hrdiny v pavoučí monstrum se mi líbila. Jen byla velká škoda, že si tvůrci více nepohráli s ostatními prvky, především pak s atmosférou.


Ta byla totiž až na pár slibných momentů dost chabá. Pokaždé když už se objevili náznaky napětí, to celé utnul střih, nebo kamera ucukla. Přesně tohle jsou situace, které z duše nesnáším. No a nejvíce se mi to nelíbilo v samotném závěru. Místo aby přišlo napínavé finále, tak nás tvůrci odbyli zármutkem a chtěli, abychom si vytáhli kapesníčky. Hm dojáky moc nemusím, já chtěl vidět alespoň trochu toho „pavoučího teroru“. Leč zůstalo opravdu jen u náznaků a to nestačí ani na průměrné hodnocení.


Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat