0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 5. 2014

Rite, The (2011)


Hledal cestu k Bohu, místo toho si ho našel Ďábel.

Mladý student Michael se rozhodne navštěvovat kněžské semináře, protože v jeho rodině platí pravidlo: „Buď se staneš pohřebákem, nebo knězem!“. On však nenašel svou víru v Boha a tak se rozhodne skončit. S tím však nesouhlasí hlavní představený školy a pošle ho do Vatikánu. Tam začne Michael navštěvovat semináře o exorcismu, ale ani tady nedochází ke zlepšení jeho postoje k Bohu. Proto je vyslán k místnímu expertu na exorcismus Otci Lucasovi, který používá dosti nestandartní postupy při vymítání a pro mladého Američana si připravil opravdu těžkou zkoušku jeho víry…



Český název: Obřad
Režie: Mikale Hafstrom
Rok výroby: 2011
Délka: 112 min
Země: USA / Maďarsko / Itálie

Hrají:
Colin O'Donoghue …(Michael Kovak)
Anthony Hopkins …(Father Lucas Trevant)
Alice Braga …(Angeline)
Rutger Hauer …(Istvan Kovak)
Marta Gastini …(Rosaria)
…a další



Přistupoval jsem k tomuto filmu dosti odměřeně. Vlastně ke všem, které se točí okolo náboženské tématiky, protože jakožto nevěřícímu mi to moc neříká. Rád se podívám na nějaké to vymýtání, ale žádné hluboké dojmy ve mně nezůstávají. Těšil jsem se hlavně na „kanibala“ Hopkinse, který opět nezklamal a byl ve finále tím nejlepším, co mi tento film nabídl. Už jen jeho angažování bylo cestou k úspěchu (tedy alespoň k průměrné úrovni), protože jinak tu na nás čeká jen mnohokrát provařená zápletka, mnoho nudných pasáží a „happyend“, který z duše nesnáším.
S větou „Já ti na tvého svatého ducha seru!“ jenž tu zazněla, plně souhlasím a pod to se i podepíšu. Naštěstí má podobnou myšlenku i hlavní hrdina filmu, takže se to dá dost dlouho překousnout. Navíc se režisérovi přece jenom podařilo místy navodit zajímavou atmosféru a to i přes nepříliš záživný scénář. Kdyby byla stopáž kratší, vůbec bych se nezlobil. Závěrečné vymítání se mi i přes moji skepsi docela líbilo. Bohužel mrazení jako při The Exorcist se tentokrát nedostavilo. Troufám si tvrdit, že Obřad se mi velmi rychle vykouří z paměti. 


Takže kromě Anthonyho si dovolím více pochválit snad jen práci kameramana a hudební doprovod. Ti se alespoň částečně snažili vylepšit celkový dojem, když už scénárista neměl svůj den. Už hodně dlouho jsem neviděl tolik nelogických (nebo lépe řečeno nedůvěryhodných situací-prvků) ve filmu, jehož náplní má být vymítání ďábla (démona), jako tady. Colin O'Donoghue se zrovna moc nepředvedl a přišlo mi, že ho tahle role vlastně ani moc nebavila. No a Rutger Hauer si tu zahrál opravdu jen malý „štěk“, což mě taky celkem zklamalo. Snad kdyby dostal více prostoru ve vzpomínkových pasážích, dal bych ještě o deset procent víc. Takhle jen čistý průměr.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat