0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 5. 2014

Omnívoros (2013)


Španělská delikatesa, která zaujme především svým dramatickým pojetím. Aneb víte jakou cenu a chuť má lidské maso?

Marcos Vela patří mezi uznávané spisovatele a kritiky jídla. Nyní dostává zajímavou nabídku od majitelky malého nakladatelství Paoly, aby se zaměřil na tajné restaurace, kde chodí jen vybraná smetánka a podávají se tam „exotické“ pokrmy. Zprvu to vypadá na docela snadný úkol, jídlo je zajímavé, ale Marcos by potřeboval nějakou „bombu“. Tu mu nabídne jeho přítelkyně Eva, která mu donese pozvánku na soukromou akci, kde se údajně podává lidské maso. Vela se rozhodne odhalit pravdu, ale zprvu si neuvědomuje, že lidé, mezi kterými se ocitne, jsou pro ukojení svých labužnických choutek schopni udělat opravdu cokoliv.
Neoficiální název: Všežravci
Režie: Óscar Rojo
Rok výroby: 2013
Délka: 85 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Omnivores

Hrají:
Mario de la Rosa …(Marcos Vela)
Fernando Albizu …(Dimas)
Marta Flich …(Eva)
Sara Gómez …(Carla)
Elisa Matilla …(Paola Bardón)
…a další


Ač to nebývá mým zvykem, tentokrát jsem si dopředu přečetl několik informací o filmu ještě před jeho puštěním a musím jen souhlasit. Opravdu se jedná o velice pěkně zpracovanou španělskou lahůdku, hororové drama s kanibalskou tématikou, které rozhodně stojí za větší pozornost. V době kdy na nás z televize čumí Babica, Pohlreich a jiní „experti“, nám tady začínající režisér Rojo nabídne trošku jiné kulinářské umění. Prvořadým úkolem tohoto filmu nebylo v divákovi ani tak vyvolat hrůzu krvavými scénami (při kterých by se porcovali lidi), jak by si někteří mohli myslet, ale spíše nahlédneme do lidské duše a především posunutí hranic společenské „etiky“. 



Opravdu ne každý zná, nebo lépe řečeno ochutnal znamenitá exotická jídla, ty nejlepší kaviáry, nebo Fugu – hlavně z důvodů dosti velké ceny těchto pokrmů či její nedostupnosti na trhu, ale jak nám pánové ukáží, lidské maso by si dokázal obstarat každý. Otázkou je, zda na to máte žaludek. I tady se však pořádají aukce na získání těch nejlepší částí a už jen samotná presentace „zboží“ by s mým žaludkem nejspíš udělala své. Asi nejvíc se mi na tom líbilo, že Španělé to pojali dosti netradičně a ani pomalejší tempo příběhu tu nebylo na obtíž. Spíš naopak.


Když k tomu přidám hodně slušné herecké obsazení, byl jsem nadmíru spokojený. Důležitým faktem bylo sehnat co nejšarmantnějšího herce do hlavní role, čímž Mario de la Rosa bezesporu je, pár pěkných koček co se nebojí ukázat své ženské přednosti a hlavně nechutného záporáka. Tím samozřejmě byl především pán „šéfkuchař, řezník.“, no ale ani hostitel Dimas si nevedl vůbec špatně. Potom co prožil pěkně hnusné dětství (viz začátek) se mu ani moc nedivím, že tomuto zpestření jídelníčku přišel na chuť. Omnívoros jsou decentní záležitostí, nenajdeme zde žádné přehnané prvky, či snad digitální efekty – milovníci kanibalských filmů budou zřejmě zklamáni, ale tento film se snažil apelovat především svou dramatickou stránkou (o čemž se může přesvědčit i v samotném závěru), nežli nějakými krvavými lázněmi.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat