0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2014

Entity, The (1981)


Kdo nebo spíše co terorizuje a znásilňuje matku tří dětí?

Matka tří dětí Carla Moranová neprožívá zrovna nejšťastnější období – nemůže zaplatit nájem, protože nemá práci, její přítel je často pracovně mimo město a nyní se už nemůže cítit bezpečně ani ve svém vlastním domě. Jednoho večera jí v ložnici něco napadne a znásilní. Jenže jí to nevěří ani její nejstarší syn, ani nejlepší kamarádka a už vůbec ne psycholog Sneiderman. Ten se snaží Carlu přesvědčit, že za vším musí být její pochmurná minulost (neprožila zrovna šťastné dětství, navíc otěhotněla již v 16 letech s narkomanem, který zanedlouho zemřel) a z toho pramenící halucinace. Jenže útoky a znásilnění neustávají, ba co víc začínají být stále agresivnější a tak nebohé ženě nezbývá nic jiného, než se obrátit na odborníky přes paranormální jevy, kteří se jí pokusí pomoci. Jenže onen neviditelný útočník se jí nehodlá jen tak lehce vzdát…



Český název: Bytost
Režie: Sidney J. Furie
Rok výroby: 1981
Délka: 125 min
Země: USA

Hrají:
Barbara Hershey …(Carla Moran)
Ron Silver …(Phil Sneiderman)
David Labiosa …(Billy)
George Coe …(Dr. Weber)
Margaret Blye …(Cindy Nash)
…a další

Trošičku mě na tomto filmu dráždila nálepka „podle skutečné události“ a tak jsem rovněž zapátral na internetu a chtěl se dozvědět něco víc, než mi nabídla představivost tvůrců. Novelu Franka De Felitta jsem sice nečetl, ale asi na tomto příběhu bude něco pravdy, když jej nezavrhli ani největší světoví skeptici. Ale zpět k filmu: Na tehdejší dobu určitě velice zajímavý počin, který bych ovšem v žádném případě nezařadil mezi „TOP“. Zbytečně dlouhá stopáž tomu totiž dost uškodila, stejně jako „úsměvné speciální efekty“ (především pak ta světelná show). Zas ale na druhou stranu některé momenty sebou přinesli skutečně démonickou atmosféru, ze které samotný děj těžil nejvíce. Sice mě iritovala ona doprovodná hudba, která tu byla místy spíše na obtíž, ale především ke konci filmu by se to bez ní asi neobešlo. 



Nechci ovšem pořád jen hanit, protože The Entity si to nezaslouží. Určitě patří do kategorie nadprůměrných mysteriózních kousků, které by neměli zůstávat zapomenuty, když už pro nic jiného, tak pro solidní herecký výkon Barbary Hershey – především pak při znásilňování a všemu tomu teroru kolem. Líbila se mi i odvaha tvůrců, že zbytečně dlouho nechodili kolem horké kaše a vše spustí po několika minutách, takže divák je ušetřen zdlouhavému seznamování s většinou důležitých postav. Jen škoda, že tohle neplatilo i při scénách s parapsychologickým týmem. Jo a v neposlední řadě bych chtěl upozornit na několik do očí bijících nelogičností: (modřiny a podlitiny vydrží docela dlouho – je celkem zvláštní, že na druhý den už po nich nebylo ani vidu…Já mám modráka na noze už týden a pořád se nezmenšuje)…
I proto si ze sledování odnáším trochu rozpačité dojmy, ale že bych se nudil, to ne. K dobru přičítám i trochu té nahoty – místy docela odvážné. Dokážu si živě představit nelibost pánbíčkářů v té době, kdy si před nahým ženským tělem na obrazovce zakrývali pobouřeně oči a co víc, tady toho ukázali mnohem více a ještě k tomu hlavní hrdinka prožila s „pekelníkem“ orgasmus. Jen ten závěr mohl být méně rozpačitý, hlavně záživnější a důvěryhodnější. 


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat