0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 4. 2014

Children, The (2008)


Dospělí chtěli oslavit začátek Nového roku, jejich děti však budou proti…

Elaine přijíždí se svými třemi dětmi a manželem oslavit příchod Nového roku do domu své sestry Chloe. Místo je odlehlé – uprostřed lesů, obě mladší děti Miranda a Paulie si tu můžou hrát se sestřenicí Leah a bratrancem Nickym – prostě ideální místo k odpočinku. Jediná komu se tu nelíbí, je dospívající vzpurná Casey, která by raději slavila na párty s přáteli. Dospělí se baví, popíjejí alkohol, hrají si s menšími dětmi, ale nikdo z nich si nevšimne podivné změny chování u jejich ratolestí. Zanedlouho se stane nehoda a při sáňkování zemře strýc Robbie. Tato událost odstartuje násilí, kterého se začnou dopouštět „nakažené děti“, ale zbytek dospělých si pořád myslí, že je vše jen náhoda. To už však neplatí o Casey, která je rozhodnutá „malé parchanty“ zastavit…


Český název: Děti
Režie: Tom Shankland
Rok výroby: 2008
Délka: 84 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Eva Birthistle …(Elaine)
Hannah Tointon …(Casey)
Stephen Campbell Moore …(Jonah)
Rachel Shelley …(Chloe)
Jeremy Sheffield …(Robbie)
Rafiella Brooks …(Leah)
Eva Sayer …(Miranda)
…a další


Už si ani nepamatuju, kdy jsem si naposledy pustil film o vraždících dětech (snad to byl ten poslední Kukuřičný), tak jsem to dnes napravil. Shankland pro mě není neznámým režisérem, ovšem začátek se mu moc nepovedl. Zdlouhavý a hlavně trochu nudný rozjezd si mě moc nezískal, zvláště ten způsob „nakažení“. Neočekával jsem, že by ta rodinná idylka vydržela moc dlouho, jenže dětští herci dokonale ovládli celý film a debilní chování jejich starších kolegů bylo spíše směšné, nežli politováníhodné. Tvůrčí záměr hrát to na city vůbec nefungoval „Přece nezabiju malé dítě“, takže jediným štěstím byla účast Hannah Tointon.

Na druhou stranu i já byl hlavně spokojený s výběrem prostředí a především tím, jak výborně si vedli malí herci. Hlavně díky nim se místy povedlo vytvořit slušnou mrazivou atmosféru – ty jejich tupé, nemilosrdné a strach nahánějící pohledy doprovázené solidním hudebním doprovodem mi alespoň částečně spravili chuť. Stejně tak tomu následně bylo i u jejich postupné eliminace, kdy se mi konečně vlila krev do žil a já si tak druhou polovinu začal užívat. Je tu ovšem i dost důvodů, proč tomu nedám velké hodnocení. Kupříkladu se tu objevilo několik nelogických situací (ano mnoho lidí vzpomíná onu zlomeninu nohy Elaine, ale bylo toho více…), dále mi vadilo to, že se nic nedozvíme o onom zákeřném onemocnění (viru), záchranka jaksi nemá čas dorazit k umírajícímu…

Shankland chtěl za každou cenu zkusit zariskovat (však se sám montoval i do scénáře), nebál se propůjčit si několik prvků z jiných filmů, jenže už to celé nedokázal prostě skloubit tak, aby to fungovalo jako celek. Nechci tvrdit, že The Children je vyloženě špatný film, ale zároveň nesouhlasím ani s těmi, jenž jej označují za skvělý nadprůměrný kousek. Tím on rozhodně není, jelikož je tu spousta záporných prvků, momentů i nevěrohodných situací. Ale tak co, ve finále stejně každý ocení hlavně zajímavé (i když neoriginální) mordy jak dospělých, tak i samotným děcek.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat