0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 2. 2014

Possession, The (2012)


Copak nám to z krku vyleze tentokrát?
Clyde je trenérem školního basketbalového týmu. Se svou bývalou manželkou se střídají v pečování o dvě dcery. Nedávno si koupil nový dům a jelikož je potřeba jej trochu vybavit, zajede s nimi k jedné garážové výprodeji. Tam si mladší Em všimne starodávné skříňky, kterou jí otec koupí. Brzy se však začne s dcerou dít něco podivného. Povídá si se skříňkou, zhorší se její chování a dokonce napadne spolužáka. Zoufalý otec začne pátrat, co se děje s jeho Em a zanedlouho je přesvědčen, že musí být posedlá. Kontaktuje židovskou komunitu a tam se dozvídá o židovském démonovi (dybbuk), který byl ve skříňce uvězněný. Ten prý posedne každého, kdo jí otevře…



Český název: Kletba z temnot
Režie: Ole Bornedal
Rok výroby: 2012
Délka: 92. min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Jeffrey Dean Morgan ……………………(Clyde)
Kyra Sedgwick …………………………..(Stephanie)
Natasha Calis …………………………….(Em)
Madison Davenport ………………………(Hannah)
Matisyahu ………………………………..(Tzadok)
…a další

Byl jsem zvědavý, jaký podpis zanechal na tomto kousku Sam Raimi, který na filmu spolupracoval jako jeden ze tří producentů. Ole Bornedal taky není v hororovém žánru žádným neznámým floutkem, takže očekávání bylo velké. Proto jsem byl nakonec lehce zklamán, protože z duše nesnáším uřvané zápletky, které mi trhají ušní bubínky, přestože na obrazovce se neděje vlastně nic děsivého. Děj nepřinese skoro nic nového, filmy o vymítání ďábla jsou už takřka vyčerpané, co se nových prvků týká a tak jsem vzal s povděkem alespoň fakt, že se tu jedná o polského démona (který nevypadal zle) a ani herecký výběr nebyl vůbec špatný.
Jenže já zmlsán starými klasikami, pokaždé očekávám kvalitní podívanou, která nebude nudit a tady se tak nestalo. Samozřejmě, dá se tady narazit na několik velice vydařených scén, jenže jich bylo málo. Díky tomu trochu trpěla i atmosféra. Tvůrci vždycky nažhavili diváka stupňující se dávkou napětí, aby následně kamera raději zabírala okno či střepy na podlaze místo to, aby nám nabídla podívanou (proč vlastně ta oběť tolik řve…). Rovněž tu na nás čeká celá řada (teď přijde na řadu mé neoblíbené slovo) „klišé“ a nelogických prvků. Možná si to ani režisér ani scénárista neuvědomovali, ale kdyby trochu zabrousili do dějin a náboženství, pak by nevymýšleli nesmysly. Nebo prostě jen doufali, že jsou lidi tak blbí a skočí jim na špek.
Jediným čím si u mě šplhli, bylo to, že jsem se zas nemusel dívat na další postelové vymítání, které by se jen stěží vyrovnalo legendárnímu The Exorcist. Bornedal si byl však až příliš vědom toho, že laciná kopie něčeho, by mu diváckou přízeň rozhodně nepřinesla a tak se vše snažil ukázat až na samotném konci. K jeho smůle či mým velkým nárokům to však nezafungovalo tak jak mělo (prostě na mě tu chemii nepřenesl) a tak nemůžu dát víc jak průměrné hodnocení, přestože bych to tuze rád udělal. Tak snad příště chlape, ale raději přijdi zase s něčím jiným. Třeba nějaký krvavý slasher by bodnul. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat