0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 2. 2014

Pitch Black (2000)


Přežili havárii, ovšem na této planetě záchranu nenajdou. Poté co padne tma, začnou všichni litovat, že nezemřeli už při přistání.

Hlubokým vesmírem pluje obchodní loď, která kromě klasického nákladu převáží i 40 cestujících různých ras, náboženství a povolání. Náhle se loď střetne s neznámou překážkou, posádka je probuzena ze spánku, jenže loď je poškozená a je nutno co nejrychleji přistát, než dojde ke katastrofě. Mladé Carolyn se stejně nepodaří hladké přistání a navíc se musela zbavit většiny „zátěže“. Trosečníci jsou doslova uvězněni na planetě, kolem které obíhají tři slunce a jedinými známkami, že tu byl život, je hromada velkých koster a opuštěný výzkumný tábor. Nikdo nemá ani tušení, že každých 22. let nastane zatmění a z hlubin opustí svá temná doupata tisíce krvežíznivých monster. Jejich jedinou záchranou je oprava poškozeného záchranného modulu a Riddick. Jde o nebezpečného zabijáka, který měl být transportován do vězení. Tento chladnokrevný vrah a zločinec dokáže vidět ve tmě, ale dá se mu věřit? 



Český název: Černočerná tma
Režie: David Twohy
Rok výroby: 2000
Délka: 100. min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
Vin Diesel …………………..(Richard B. Riddick)
Radha Mitchell ………………(Carolyn Fry)
Cole Hauser ………………….(William J. Johns)
Keith David …………………..(Abu 'Imam' al-Walid)
Rhiana Griffith ………………...(Jack / Jackie)
…a další



Po dlouhé době jsem opět neodolal a pustit si tento klenot scifi-hororového žánru. Viděl jsem ho už několikrát a nikdy to neomrzí. Režisér Twohy dokázal vytvořit neskutečně ponurou atmosféru, která je okořeněna spoustou akce, napětí, slušnými hereckými výkony a dobrými efekty. Začátek je sice trošku slabší, ale jakmile padne tma, nastává ten správný TEROR. Nejprve se však musíme seznámit s opravdu pestrobarevně vykreslenými postavami, z nichž mnozí mají svá tajemství. To samé se dá říci i o pusté planetě. Režisér poodkrývá trumfy pěkně pomalu, což se mi na tom líbilo nejvíc.
Tvůrci vědomi si toho, že na placu pobíhá zbytečně moc lidí, začali velmi rychle pracovat na tom, aby se počet postav rychle snižoval. Což samozřejmě diváci kvitovali s povděkem. Sice bych trošku měl výtku k některým digi scénám, které byli už na první pohled lehce odfláknuté, ale zas na druhou stranu samotné monstra – to byla nádhera. Nezklamaly ani hrátky na city, dojemným situací tu bylo víc než dost. Sem šlo sice o již zažité „klišé“, ale to se dá tomuto australsko-americkému filmu odpustit. Hlavní bylo, že jsem se nenudil. 
Staral se o to hlavně Riddick. Tenhle holohlavý bastard, kterému bych nevěřil ani nos mezi očima, se za celý průběh nestal žádným kladným hrdinou, ale ponechal si svou arogantnost a bezcitnost, což mne na něm okouzlovalo nejvíc. Několikrát sice ostatním skutečně pomohl, ale jinak se sobecky staral hlavně o vlastní přežití. Proč taky ne. Kdo by chtěl riskovat prdel kvůli bandě vypatlanců, kteří mnohem lépe posloužili jako návnada? K jeho smůle mu však věčně dýchal na záda žoldák Johns, takže potyčky mezi oběma byli rovněž vítaným zpestřením. Pitch Black se tak stal vedle prvního a druhého Vetřelce a Horizontu událostí dalším mým nejoblíbenějším filmem odehrávajícím se ve vesmíru. Samozřejmě i díky mé oblíbené herečce (Radha Mitchell).


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat