0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 2. 2014

Mummy, The (1932)


Boris Karloff coby Mumie hodlá „oživit“ svou dávnou lásku a odstraní každou překážku, která by se mu postavila do cesty.

Roku 1921 nalezne britský archeolog Joseph Whemple v Egyptě mumii velekněze Imhotepa a posvátný svitek života. Jednoho večera však mumie zmizí a jeho mladý asistent umírá v záchvatech smíchu. O deset let později navštíví jeho syna Franka podivný Ardath Bey, který mu ukáže místo, kde je údajně pochována egyptská princezna Ankh-es-en-amon. Hrobku skutečně nachází. Díky tomu může Imhotep znovu oživit svou dávnou lásku, kvůli které jej pochovali zaživa. Má to však jeden háček. Její duše se reinkarnovala do těla mladého děvčete, do kterého se zamiloval Frank Whemple. Rozzuřený velekněz je rozhodnutý odstranit každého, kdo se mu postaví do cesty!



Český název: Mumie
Režie: Karl Freund
Rok výroby: 1932
Délka: 73. min
Země: USA

Hrají:
Boris Karloff …………………..(Imhotep)
Zita Johann …………………….(Helen Grosvenor)
David Manners …………………(Frank Whemple)
Edward Van Sloan ……………...(doktor Muller)
Arthur Byron ……………………(Sir Joseph Whemple)
…a další


Už jsem si prostě potřeboval od všech těch „NOVINEK“ odpočinout a tak jsem se rozhodl, že dnešní den věnuji starých kouskům, které dnes sice už mladé generace moc nezaujmou, ale já miluju tu jejich vůni a neokoukanost, kdy ještě tvůrci hýřili originální zápletkou. Navíc tu hraje můj oblíbenec s ďábelským pohledem Boris Karloff. Jeden z nejlepších herců všech dob. Díky studiu Universal tak vznikla další „hororová postava“, která se vedle Drákulů, Vlkodlaků a Frankensteinů stala oblíbeným námětem „staré doby“. Film nám nabídne slušnou ponurou atmosféru, která sice už asi nikoho nevyděsí, ovšem dodnes neutratila nic ze svého půvabu a kouzla.
Neočekávejte zde však žádnou vysušenou mrtvolu ovázanou obvazy! To by totiž Boris nemohl prodat to nejlepší, co jeho „tělo“ nabízelo a to své grimasy a již zmíněný uhrančivý pohled. Tenhle chlapík byl svou visáží opravdu postrachem ve všech filmech, v nichž se objevil. Jasně, trochu mu s tím dopomohli maskéři, ale potkat ho takhle v noci, tak se nejspíš pos…u. Ostatní herci za ním trošku zaostávali, ale tak to bylo dáno hlavně tím, že to on byl tím největším lákadlem. Jinak se totiž děj točí převážně kolem nešťastné lásky a to mi zrovna dvakrát nevoní (tohle téma). Proto mne vždy nevýslovně potěšila každá další „smrt“, kterých tu je sice jako máku, ale tak to nevadí.
Já si hlavně užíval ono černobílé zpracování, které tomu dodávalo šmrnc. Na internetu jsem se dočetl, že už na světě neexistuje moc filmových plakátů (těch opravdu prvních), což je velká škoda, protože se opravdu povedl. Ani si teď po těch letech netroufnu odhadnout, jaká může být jejich cena (pro sběratele). Takže když to shrnu, určitě nelituju toho, že jsem Mumii viděl a všem jí můžu jen doporučit. Protože tento starý klenot si určitě zaslouží „nebýt zapomenut“!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat