0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 2. 2014

Eegah (1962)


Když se OBR zamiluje do pohledné dívky, nic ho nedokáže zastavit…

Roxy se vrací z nákupů, když tu jí náhle zpoza stromů vkročí na silnici před auto Obr s velkým kyjem. Dívka předstírá omdlení a tvor odejde. Hned jak se odstane domů, vše řekne svému přítelovi Tomovi a otci. Ten známý „dobrodruh“ se vydá s fotoaparátem obra najít, ale domů se už nevrátí. Vystrašená Roxy se tak vydává s Tomem ho hledat, ale i ona je brzy chycena obrovským Eegahem, který ji odnese do své jeskyně. Zde se shledává se svým otcem. Oba se však stávají nedobrovolnými zajatci. Dokáže je Tom zachránit?



Režie: Arch Hall Sr.
Rok výroby: 1962
Délka: 90. min
Země: USA

Hrají:
Marilyn Manning ………………………(Roxy Miller)
Richard Kiel ……………………………(Eegah)
Arch Hall Jr. ……………………………(Tom Nelson)
Arch Hall Sr. ……………………………(Robert Miller)
…a další



Opět jsem zabruslil do šedesátých let, nebral jsem ohled na nízká hodnocení a očekával zajímavou podívanou. Sice z toho zase smrděla romantika na sto honů, ale když já mám pro Obry slabost. Je sice pravdou, že samotná myšlenka (pointa) nebyla vůbec špatná, jenže zpracování hodně pokulhávalo a pomalé tempo příběhu neskutečně uspávalo. Pořád jsem tak nějak čekal, že Eegah spustí se svým kyjem pořádný běs a krvavou podívanou, ale on chlapec začal přemýšlet hlavně svým (pyjem) – to se mu nedá ani tak zazlívat, protože Marilyn Manning byla vážně rajcovní (hlavně v plavkách). Její taneční kreace…no co vám mám povídat. Jenže tím trpěla hlavně atmosféra, která byla místy až moc nezáživná. Hororového tu toho vlastně ani moc k vidění není, protože i ta jediná „umírající“ scéna je spíš taková legrační…
Jde až příliš okatě vidět, že režisér a scénárista v jedné osobě měl svou vizi příběhu vymyšlenou jen, co se kostry týče, protože výplň všeho okolo je jen tak ledabyle splácána dohromady, aby se prostě „zabil čas“. Jako celek to totiž absolutně nefunguje, napětí tady absolutně neexistuje a místy mi to až moc připomínalo grotesku. Obr vůbec nevypadal hrozivě, jen ten jeho zvuk co vydával, zněl dost srandovně. Podobně to vypadalo i při jeho pokusu o znásilnění či pronásledování auta (buginy). Tyto komické vložky totiž ještě víc pohřbívaly atmosféru do písku. 
Mladý Arch určitě svému tátovi „dělá“ radost, zkouší hrát i zpívat, jenže moc mu to chlapcovi nejde. Naštěstí tu nedostal zas až tolik prostoru i když ta písnička u bazénu se mi líbila (melodie). Role Eegaha vlastně nastartovala kariéru Richardu Kielovi – tenhle přes dva metry vysoký herec se však proslavil až v Bondovkách. Je vážně škoda nevyužitého potenciálu. Snad kdyby to bylo tak o půlhodinu kratší, mohlo to u diváků zanechat alespoň nějaké pocity. Vážně nevím, jak mám hodnotit. Ale už jen kvůli Marilyn Manning prostě musím dát alespoň nějaké to procento nahoru. 

Hodnocení:

30%

Žádné komentáře:

Okomentovat