0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 2. 2014

Cthulhu (2007)


Russell přijíždí do rodného městečka na pohřeb své matky. Kromě toho se chce pokusit urovnat vzat se svým otcem, ale brzy toho bude litovat…

Profesor historie Russell přijíždí do rodného přímořského městečka, aby se zde zúčastnil pohřbu své matky. Je rád, že se zde může po dlouhé době opět setkat se svou sestrou Dannie, což se však už nedá říci o shledání se svým otcem. Ten mu doposud neodpustil jeho homosexuální orientaci a jejich vztah je na bodě mrazu. Russ se tu rozhodne na chvíli zůstat, doufajíc že by se to mohlo zlepšit, ale brzy si uvědomuje svou velkou chybu. Místní obyvatelé až na starého přítele Mikea se chovají dost podivně, ve starém skladišti nachází na půdě popsané stěny jmény lidí z městečka a k tomu ho trápí děsivé noční můry. Navíc zjistí, že jeho otec tu vede zvláštní kult New Age. Byla snad matčina smrt jen zástěrkou k tomu, aby se vrátil? Co děsivého se skrývá v minulosti tohoto města?



Režie: Dan Gildark
Rok výroby: 2007
Délka: 97. min
Země: USA

Hrají:
Jason Cottle …(Russell Marsh)
Dennis Kleinsmith …(Reverend Marsh)
Cara Buono …(Dannie Marsh)
Scott Patrick Green …(Mike)
Tori Spelling …(Susan)
…a další



Tvůrci se nechali inspirovat  H.P. Lovecraftovou knihou "The Shadow Over Innsmouth". Ten by se však asi divil, co dokázali filmaři stvořit z jeho skvostného díla za paskvil. Už jsem si zvykl na to, že většina filmů se prostě nemůže rovnat knižním předlohám, ale některým se povedlo alespoň částečně se jim přiblížit. Tady to ovšem byla téměř stominutová nuda, která nám ve své první polovině nenabídne absolutně nic zajímavého a nebýt těch několika snových (nočních můr) záblesků, tak jsem u toho vytuhl. Místo hrátek s atmosférou a napětím nadupaných scén jsem se dočkal jakéhosi rodinného dramatu, kde měli postavy potřebu si vyříkat všechny staré křivdy, kdy ženská znásilní teplouše a při které divák stále ještě s napětím očekává, kdy to na něj konečně tajuplné městečko vybalí. Místo toho se musíme spokojit s několika pěknými záběry na lední medvědy v „akvárku“ a překrásným mořem.
V hlavě mi neustále šrotovaly otazníky, cože děsivého se skrývá v minulosti, ale na odpověď si musíme počkat až do závěrečné zhruba dvacetiminutovky. Ne „honění“ dvou chlapců pod molem, to opravdu nebylo záživné. Teprve potom si snad Dan Gildark uvědomil, že vlastně točí horor a konečně se objevila i malá dávka napětí. Ta však byla opravdu nepatrná a někteří se toho zřejmě ani nedočkají. Ti šťastní co u toho neusnuli, však ani tak spokojení určitě nebudou. Popravdě kdyby se ke mně lísala Tori Spelling, taky bych se bránil a to nejsem ani gay. 
Bylo opravdu škoda, že zůstalo jen u těch několika slibných záblesků, protože u některých scén (především té podzemní) se dalo vytěžit mnohem více. To samé se dá říci i o útoku na vězení či první Russovo setkání s postavami v černých kápích. Já jako divák jsem chtěl vidět nějaké pěkné rozzuzlení celého příběhu, jenomže to jsem toho chtěl moc. Jakoby režisér vlastně ani nevěděl, cože to točí. Náznaky tu sice byli, ale to je tak všechno. Když to celé shrnu, tak jsem se nedozvěděl skoro vůbec nic. 


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat