0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2014

Hallowed Ground (2007)


Její příjezd byl přeurčen, aneb další kukuřičné pole, strašák a fanatičtí vidláci…

Liz je nucena kvůli poruše svého auta sjet z hlavní silnice a zastavit v malém městečku Hope. Místní vypadají sice divně, ale chlapík v dílně jí řekne, že auto dokáže opravit a tak je tu nucena zůstat přes noc. V baru se seznámí s novinářkou Sarah, která zde píše reportáž o hrozivé minulosti tohoto města. Jeho zakladatelem byl fanatický kazatel, který prý údajně v kukuřičných lánech obětoval hříšníky, aby tak zajistil pro ostatní bohatou úrodu. Posléze byl sám přibit na kříž a upálen rozzlobenými lidmi z vedlejšího městečka. Podle legendy jeho duše přetrvává dál a čeká na svůj návrat. Liz této povídačce nevěří, ale brzy pozná na vlastní kůže, že i ona sama je její součástí. Její příchod byl totiž předpovězen a místní udělají všechno proto, aby jejich kazatel nabyl ještě před půlnocí svého znovuzrození…



Český název: Kazatel smrti
Režie: David Benullo
Rok výroby: 2007
Délka: 80. min
Země: USA

Hrají:
Jaimie Alexander ………………(Liz Chambers)
Brian McNamara ……………….(Šerif O'Connor)
Chloë Grace Moretz …………….(Sabrina)
Ned Vaughn ……………………..(Mark Simmons)
Nick Chinlund ……………………(Jonas Hathaway)
Hudson Leick             ……………………..(Sarah Austin)
…a další



Říkal jsem si, kukuřičné lány, oživlí strašáci, fanatičtí burani a pěkná holka – to by nemusela být špatná kombinace. Jenže kdybych v tu chvíli tušil, jak se mýlím, tak jsem si to asi ani nepouštěl. Hallowed Ground není vyloženě špatný, jenže divákovi nenabídne vůbec nic nového, místy dost nudí a navíc tím hnusným závěrem tvůrci posrali i to málo dobrého, co je tu během těch osmdesáti minut k vidění. Atmosféru tu budovali doslova násilím, jelikož napětí aby jeden pohledal. V některých situacích je sice cítit lehký závan, ale ten zmizí dřív, než strašákův prd. Snad kdyby se pokračovalo přesně v takovém duchu, jako při prvním setkání s oživlým strašákem (naháněčka v poli, následně kolem policejní stanice), ještě by to i ušlo, bohužel Benullo si usmyslel, že svůj scénář ještě víc okoření (však viděl dost filmů s podobným tématem, tak proč je všechny neokopírovat, nenamixovat a pak natočit nezapomenutelnou bombu), jenže to by musel být alespoň trochu dobrým režisérem…
Asi nejvíc jsem byl potěšen účastí Hudson Leick (zahrála si svou životní roli Callisto ve Xeně), bohužel její životnost byla až příliš krátká. Kožené hadříky jí slušely mnohem víc, než to růžové tričko. Nebyl jsem ani úplně spokojený se ztvárněním buranských obyvatel, kteří byli prkenní až běda. Snad kromě toho nadrženého kněze (to bylo dáno tím, že jej hrál zkušený Ethan Phillips). Ve druhé polovině se mi líbila snad jen scéna z policejní stanice a před ní, kde si tvůrci alespoň trošku pohráli s hororových nádechem. Jinak to byla slabota, to vám povím. Koho by taky bavilo sledovat nekvalitní honičku v kukuřičných lánech, kde je cizinka jako doma a místní ani neví, že tam je podzemní kryt. 
Vytěžit se z toho dalo určitě mnohem víc, jen by chtělo si s tím víc pohrát. Zvlášť když podobně laděných filmů existuje celá řada. Divák totiž není blbý, pozná okopírované scény a když už to režisér udělá, měl by se je snažit alespoň natočit důvěryhodně. Takže bohužel, mé očekávání se určitě nenaplnilo, není to sice totální průser, ale nemá to ani na průměrné hodnocení. Možná kdyby byla Jaimie Alexander v té posteli trošku povolnější, tak bych těch deset procent přidal. Takhle má prostě Kazatel smrti smůlu.

Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat