0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

23. 1. 2014

American Mary (2012)


Chcete se stát chirurgem a nemáte potřebnou praxi? Určitě se najde dost zvrhlíků ve vašem okolí, kteří vám ji dopřejí v míře vrchovaté…

Mary studuje medicínu, chirurgii abych byl úplně přesný, ale má problémy se svými financemi a tak se snaží získat brigádu ve striptýzovém klubu. Její životopis zaujme majitele podniku a tak jí nabídne zajímavější „práci“, než je tančení na pódiu. Praxe navíc se může hodit a ještě navíc za to dostane slušně zaplaceno. Všechno vypadá slibně do doby, než je Mary pozvána na párty, kde jí jeden z chirurgů omámí a znásilní. Zhrzená dívka dostane nápad k důmyslné a hlavně bolestivé pomstě, kterou může díky novým zkušenostem zrealizovat. Bohužel to brzy začne mít neblahý vliv i na ní samotnou a s každým novým zákazníkem se začne měnit její osobnost k horšímu…



Režie: Jen Soska, Sylvia Soska
Rok výroby: 2012
Délka: 103. min
Země: Kanada

Hrají:
Katharine Isabelle ………………..(Mary Mason)
David Lovgren ……………………(Dr. Grant)
Antonio Cupo ……………………...(Billy Barker)
John Emmet Tracy …………………(Detective Dolor)
Tristan Risk …………………………(Beatress Johnson)
…a další



 Sestry Soské, které si tu zahrály i roli dvojčat (které k sobě měly opravdu hodně blízko a opravdu zvláštním způsobem) se sice snažily vnést svůj rukopis do hororového žánru, ale moc se jim to nepovedlo. Když se zamyslím jako laik, který by toho moc zatím neviděl, byl bych uchvácen jejich na první pohled „perverzní“ myšlenkou, kterou se nám děj snaží až přespříliš vnutit, ale jelikož jsem už něco viděl, tak tohle je pro mne někde napůl cesty mezi skoro odpadem a hodně průměrným filmem. Skoro nic z jejich vizí není dotaženo dokonce, žádné nechutnosti (snad kromě jednoho-dvou záběrů) neuvidíme – všechno důležité se děje mimo obraz kamery a kdyby se využil potenciál, který scénář bezesporu měl, tak z toho mohla být docela zajímavá podívaná.
Katharine Isabelle už má za ty roky dost zkušeností, takže role pomstychtivé Mary, které své vysněné řemeslo provádí dosti divným a obyčejným člověkem dost nepochopeným způsobem zvládla v pohodě. Divným, ale proč ne. Nadání by holka měla, ale chybí praxe (to znají snad všichni lidi – z různých řemesel), tak proč nevyužít nabídnutou šanci. Taky byla hlavní tahounkou filmu, jenže když zbytek neladí, je to lidově řečeno v p…Ono to je totiž tak: není ani divu, že talentovanou holku nasere, když jí někdo oblbne drogami a pak znásilní. To by asi každá toužila po odplatě, ale tady je to trošku přitažené za vlasy. Především pak přístup detektiva, který je tak blbý až jsem si myslel, že musí jít o Čecha (nic proti našim fízlům…). 
To samé platí o tom, jak jí kontaktují její klienti. Naivita tu funguje ve velkém stylu a mnozí na ní zřejmě přistoupí, leč já jsem asi trochu jiný. Nejrůznější lidské úchylky a sebepoškozování moc nechápu, ale tak každému se líbí něco jiné a s několika podobnými exoty jsem se už setkal i osobně. Každopádně bych raději nechtěl vidět, jak dopadne operace amatéra, která se týká nervových vláken a jejich „propojení“. No nic pojďme dále. Atmosféra je místy docela slušná, dokonce i to napětí by se tu našlo, jenže zase jde jen o několik záblesků. Místy jsem se totiž neskutečně nudil a to hlavně ke konci filmu. Myslím si, že si divák rozhodně zasloužil mnohem lepší a hlavně propracovanější vyvrcholení. Tohle bylo na můj vkus až moc odbyté a snaha zahrát si na city u mě opět nezafungovala. Hold někomu stačí i to málo, co nám režisérské duo nabídlo. 

Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat