0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 12. 2013

Territories (2010)


K překročení amerických hranic si vybírejte jiná místa, než hluboké lesy. V nich totiž můžete narazit na vyšinuté celníky a věřte, že jejich prohlídka by se vám vůbec nemusela líbit!!!

Pětice přátel se vrací ze svatby a už se vidí zpátky doma. Na kanadsko-americké hranici uprostřed hlubokých lesů je však zastaví dvojice celníků, kteří je podrobí prohlídce. Nejprve se jim nelíbí řidičovo jméno a následně v jednom ze zavazadel najdou balíček s marihuanou. Jejich podivné chování se skupince mladých vůbec nelíbí a vše vygraduje, když je jedna z dívek nucena podrobit se celkové „prohlídce“. Dojde ke konfrontaci a jeden z chlapců umírá. Z celníků se totiž vyhrabe dvojice psychicky narušených nacionalistů a bývalých dozorců z pověstného Guantanama, která zbytek přeživších odvleče do lesů, zavře do klecí a podrobí bolestivému teroru a mučení…



Režie: Olivier Abbou
Rok výroby: 2010
Délka: 92. min
Země: Francie / Kanada

Hrají:
Roc LaFortune ………………….(Samuel Torrance)
Sean Devine …………………….(Walter Sotos)
Nicole Leroux …………………..(Leslie Goldberg)
Michael Mando ………………….(Jalii Adel Kahlid)
Alex Weiner ……………………..(Tom Goldberg)
Cristina Rosato …………………..(Michelle Harris)
…a další



Není od věci si takhle při pondělním poledni odskočit k nějakému tomu filmovému mučení a nebudu se tajit tím, že mne začátek filmu příjemně navnadil. Dvojice magorů Torrance a Sotos (tedy jejich představitelé) sehráli své role s grácií a já si ono lidské ponižování a „jako“ mučení celkem užíval. První polovina filmu skutečně příjemně ubíhala, atmosféra měla správné grády a vypadalo to na další zajímavý francouzský kousek. Jak však čas plynul, začala to být trošku otrava, protože jim asi došli nápady a prvotní kouzlo se začalo postupně vytrácet. Korunu všemu dala přítomnost soukromého očka, která rozhodně svěží vítr do umírající zápletky nepřinesl, ba spíš naopak. Začala to být nuda a konec považuju za hodně nešťastný. Otevřené závěry mi nevadí, ale tohle byla prostě bída, spousta otazníků zůstala nezodpovězena a já se cítil ochuzen…
Přitom úplně stačilo pokračovat v nastaveném tempu a atraktivita nemusela padat strmě dolů. Vždyť existuje tolik způsobů mučení a nebo když už si s obětmi nechtěli hrát, mohli jím dát kulku z milosti. To by ovšem musel mít Olivier Abbou pořádné koule a nebát se reakce amerických kolegů. Vždyť ti si taky dělají ve svých filmech, co chtějí. Takhle to jen všechno odbyl pohledem na americkou vlajku a jejich postoj k lidem, jejichž kořeny sahají do Arábie a jiných muslimských zemí. Přijde mi jako by veškerou munici vystříleli v úvodní půlhodině a pak jen lapali po dechu.
Ani herecké obsazení nebylo vyloženě špatné. Sice šlo o nepříliš známé tváře, ale špatně si nevedli. Bohužel slabý scénář (tedy hlavně v druhé polovině) zapříčinil, že tohle dílo určitě nikdy žádnou velkou díru do světa a divákovy mysli neudělá. Což je bohužel škoda. Rovněž jsem nějak extra nepobral ono detektivovo „zjevení“, jehož přítomnost byla naprosto zbytečná a absolutně nic nevyřešila. Lépe řečeno, spíše mě ještě víc znechutila. Takže ve finále jde jen o další zbytečný film, který opravdu stačí vidět jen jednou. Doporučovat vám ho určitě nebudu. Závěrem bych chtěl ještě pochválit hudební vložku, která byla vážně dobrá. 

Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat