0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 12. 2013

Babycall (2011)


Někdy se severská tvorba potká s dosti rozporuplnými diváckými ohlasy a toto mysteriózní drama je toho zdárným příkladem.

Zdrcená Anna uteče se svým malým synem od manžela, který je oba týral. Schovají se před ním na jednom sídlišti a snaží se vést nový život. Jenže psychicky nalomená matka to rozhodně mít jednoduché nebude. Strach, paranoia a hlavně otravná sociálka jí to moc neusnadňují. Aby měla vše pod úplnou kontrolou, rozhodne se Anna koupit „babycall“ díky které bude moci mít syna ve vedlejším pokoji neustále pod dozorem. Díky tomu se seznamuje s pohledným prodavačem Helgem a mezi oběma vzniká jakési jiskření. Jenže od chvíle kdy se z vysílačky začnou v noci ozývat podivné zvuky a křik který nepatří Andersovi, se její život promění v děsivou můru. Pomalu začíná ztrácet zdravý rozum a přestává rozeznávat co je realita. Strach jí zcela zatemnil mozek…



Režie: Pal Sletaune
Rok výroby: 2011
Délka: 96. min
Země: Norsko / Německo / Švédsko

Hrají:
Noomi Rapace ……………..(Anna)
Vetle Qvenild Werring ……..(Anders)
Kristoffer Joner ……………..(Helge)
…a další



Tak tohle severské mysteriózní drama mi dalo pěkně zabrat. Podobné filmy na přemýšlení mám rád, psychologická zápletka mi určitě voní, ale místy jsem v tom měl trochu bordel. Ke konci do sebe sice ledasco zapadlo, ale i tak zůstalo několik otazníků. Filmu nelze upřít zajímavý děj, který se každou minutou víc a víc zamotává, ale je tu i dost zdlouhavých pasáží, které místy dost nudí. Sletaune mne zaujal už svým předchozím Naboer, ale tentokrát to přece jenom byla slabší káva. Scénář více méně o třech-čtyřech hercích (když nepočítám sociálku) potřebuje pořádnou jiskru, ale tady se pořádně rozhoří až na samotném konci.
Jediným štěstím bylo angažování mé oblíbenkyně Noomi Rapace, která je prostě skvělá snad v každém snímku, co jsem měl zatím možnost vidět a i tady byla hlavním tahounem. Akorát teda musím pokárat tvůrce za to, že na její garderobě pěkně šetřili. Většinu filmu musela odehrát v jedné mikině a kalhotách. Že se pánové nestydí. Svůj talent však prodala dokonale a její mimika obličeje se snad nikdy neokouká. Byla prostě dokonalá snad v každém záběru. Solidní práci odvedl i kameraman a to převážně ve venkovních scénách. Jen byla velká škoda, že z toho nedokázali vytřískat víc. Já tam přece jenom postrádal víc toho napětí. 
Zdatně se jí tu snažil sekundovat Kristoffer Joner, starý to mazák, který se už objevil v několika hororových filmech. Ale do jaké míry se mu to povedlo tentokrát? V mých očích teda žádná sláva a asi jeden z těch jeho slabších výkonů. Zřejmě to bylo dáno nezajímavostí jeho postavy. No nevím, severskou tvorbu mám hodně rád, ale tohle byl jen obyčejný průměr, který nenabídne nic navíc. Dá se tu najít několik kladů, ale zápory a hlavně nuda převyšují. Tohle vám určitě doporučovat nebudu. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat