0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 12. 2013

Antiviral (2012)


Chcete okusit nový trend na „vlastní kůži“? Nechte si vpíchnout virus nemocné celebrity a budete jí zas o kousek blíže. Nebo spíš blíže k smrti…

Drogy a alkohol už ve světě nefrčí. Nyní hýbe světem nový „fenomén“ injekce s živými virusy získanými od nemocných celebrit. Lidé všech věkových kategorií se můžou po tomto žhavém zboží doslova zbláznit a specializované kliniky rýžují nekřesťanské peníze. Pro jednu takovou pracuje i mladý Syd, který ve svém oboru patří mezi špičky. Má však rovněž slabost pro „kradení“ vzorků a díky tomu se ocitne ve smrtelném nebezpečí. Nevědomky si píchne prudce nakažlivý a nevyléčitelný virus. Svůj čin začne velmi brzy pociťovat doslova na vlastní kůži a snaží se najít řešení, jak se vyléčit. Díky tomu začne pomalu poodkrývat špinavou hru v konkurenčním boji na trhu.



Režie: Brandon Cronenberg
Rok výroby: 2012
Délka: 108. min
Země: Kanada

Hrají:
Caleb Landry Jones ………………..(Syd March)
Sarah Gadon ……………………….(Hannah Geist)
Joe Pingue …………………………(Arvid)
Malcolm McDowell ………………..(Dr. Abendroth)
Douglas Smith ………………………(Edward Porris)
…a další



Jde o první režisérský debut mladého Cronenberga, který se tak rozhodl jít v otcových šlépějích. Po dvou krátkometrážních snímcích to riskl a natočil celovečerní film. Jeho dílo však vyvolalo mezi diváky dost rozporuplné reakce, protože mnozí začali ihned srovnávat a dejme si ruku na srdce, syn zatím kvalit svého otce nedosáhl ani z poloviny. Po hororové stránce je to velmi chabé, ale fandové scifi-fantasy žánru by si snad mohli přijít na své. Atmosféra je tu místy opravdu na dobré úrovni a přestože nejsem zrovna velkým milovníkem podobně laděných filmů, tak zde lze nalézt i několik originálních prvků. První věcí co musím začínajícímu režisérovi vytknout je výběr hlavního „hrdiny“, který mi byl krajně nesympatický a zhruba od poloviny filmu jsem se těšil, že umře opravdu krutou smrtí, leč marně.
Nápad s pícháním virů a kupováním „masa“ z buněk celebrit vypadal zprvu slibně (peníze bych do toho určitě nevrazil), jenže postupem času až na pár světlejších okamžiků, jsem se začal dost nudit, protože tempo nabylo opravdu hlemýždích rozměrů. Zpočátku se mi docela protivilo prostředí kliniky, kde se odehrává docela velká část děje, protože moc nemám rád ony „bílé“ místnosti, ale když jsem se podíval na rozpočet, se kterým musel Brandon vyjít, tak se není ani čemu divit. Docela bych si tipnul, že většinu z těch tří mega musel dát na výplatu Malcolma McDowella. Možná se pletu, ale zbytek osazenstva to byli jen druhořadí herci, kteří nic světoborného nepředvedli. 
Musíme mu dát čas a snad jednou natočí něco pořádného. Když už si totiž píše i sám scénáře, měl by více zapracovat na atmosféře – pokud tedy i nadále chce věnovat svou pozornost na hororový žánr. Bez ní to totiž bude mít v této filmové oblasti a hlavně u diváků dost těžké. Dále by si měl dát záležet na hereckém obsazení a hlavně se vyvarovat zdlouhavým a nudným pasážím o ničem. Těch tu bylo totiž požehnaně. Takže ve finále budu hodnotit opravdu jen průměrně a to jsem se dost rozmýšlel, jestli nepůjdu s procenty ještě dolů. Myslím, že už se na to znovu nepodívám.

Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat