0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 6. 2013

Tokyo zonbi (2005)


V Tokiu vyrostla obří skládka, kde může každý odložit, co chce. Proto není divu, že se časem probudí k životu zástupy nemrtvých, kteří rozpoutají další zombie invazi.

Dva japonští povaleči Fujio a Mitsuo si snaží jinak nudný život alespoň trochu zpestřit nácvikem Jiu-Jitsu. Mitsuo je milovníkem japonského bojového umění a lehce zaostalý Fujio jeho marně se snažícím žákem. Uprostřed Tokia vyrostla obří skládka "Black Fuji", kde lidé „odkládají“ nepotřebné věci (mimo jiné i mrtvoly). Jednoho dne se zde probudí zombie a započne invaze. Oba hrdinové se proto rozhodnou odcestovat do Ruska, ale po cestě se jejich cesty bohužel tragicky rozchází. Po pěti letech je hlavní město Japonska v troskách a přeživší lidé jsou zotročování hrstkou zbohatlíků, kteří pořádají pro své potěšení zápasy proti zombiím. Fujio se snaží stát šampionem, ale do cesty se mu postaví nečekaný protivník…



Režie: Sakichi Sato
Rok výroby: 2005
Délka: 103. min
Země: Japonsko
Alternativní název: Tokyo Zombie

Hrají:
Tadanobu Asano …………………..(Fujio)
Sho Aikawa ………………………..(Mitsuo)
Erika Okuda ……………………….(Yoko)
Hina Matsuoka …………………….(Fumiyo)
Arata Furuta ………………………..(Ishihara)
…a další



Ach zase ten zombie žánr, jak já ho mám jen „rád“. Čas od času však narazím na zajímavou komedii, která zas tak špatná není, ale zatím jsem většinou narazil jen na ty americké či britské. Proto jsem tentokrát rád zabrousil i k jejich asijské konkurenci a chybu jsem určitě neudělal. Tento kousek sice není žádný velký zázrak, ale najde se tu několik momentů – humorných situací, kvůli kterým stojí za to, se na Tokyo Zombie podívat. Především pak ústřední dvojice „dementů“ stojí opravdu za to a začátek filmu se mi zdál mnohem lepší, než jeho druhá polovina, stejně jako šikmooký místy až perverzní humor.
Komiksovou předlohu jsem nikdy neviděl ani nečetl, takže nemůžu posoudit, do jaké míry se jí tvůrci drželi, nicméně japonský styl humoru se prostě nezapře ani zde a pokud nebudete náročným divákem, myslím si, že si tuto podívanou užijete. Tvůrcům se skvěle vydařilo herecké obsazení, protože oba pánové předvedli opravdu pozoruhodné výkony, na které jen tak nezapomenu. To že o nich mluvím, jako o dvojici dementů neberte podle jejich vzhledu (no modelové to určitě nejsou), ale díky charakteristice jejich postav. Ty opravdu neměli chybu. 
Film nám nabídne nejrozmanitější škálu akčních (bojových) i humorných situací, které jsou navíc okořeněny černým humorem, takže si tu každý přijde na své. No a pokud nevíte jak se zbavit nenáviděné tchýně či úchylného učitele, můžete zde nalézt inspiraci. Zombíci zde totiž nejsou nikterak ultra rychlými atlety, takže milovníci „staré školy“ taky určitě nepřijdou zkrátka. Jediné co bych možná trochu víc tvůrcům vytkl, byla dle mého názoru zbytečně dlouhá stopáž. Snad si mohli i o něco více pohrát s oním „novým“ Tokiem, kdy bohatí si žijí i v těžké době nad poměry a chudí aby přežili, buď bojují v aréně, nebo pracují v mačkací elektrárně. 

Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat