0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 6. 2013

Se7en (1995)


Obžerství, lakomství, lenost, smilstvo, pýcha, závist a hněv – sedm smrtelných hříchů, kvůli kterým stojí za to zabíjet pro „lepší“ svět. Tedy alespoň podle tajemného zabijáka, kterému je v patách Brad Pitt a Morgan Freeman…

Detektiv Somerset má sedm dní do důchodu, ale ještě před svým odchodem z oddělení vražd musí „zapracovat“ mladého detektiva Millse. Moc si však s tímto ambiciózním a hlavně houževnatým mladíkem nerozumí, nicméně je oběma přidělen případ, který navždy změní jejich životy. Psychopatický vrah „zabíjí“ své oběti podle (lidských hříchů) obzvláště rafinovaným způsobem. Detektiv Somerset je však přesvědčený, že nejde jen o obyčejného zvrhlého maniaka, nýbrž inteligentního jedince, který po sobě nezanechává jedinou stopu a své „vraždy“ si vždy propracuje do nejmenších detailů…



Český název: Sedm
Režie: David Fincher
Rok výroby: 1995
Délka: 127. min
Země: USA

Hrají:
Brad Pitt ……………….(Detektiv David Mills)
Morgan Freeman ……….(Detektiv William Somerset)
Gwyneth Paltrow ………..(Tracy Mills)
Richard Portnow………….(Dr. Beardsley)
Kevin Spacey …………….(John Doe)
…a další



Vzhledem k počasí, které poslední dobou panuje na Moravě a v Čechách, jsem si asi nemohl vybrat lepší film. Taky v něm téměř po celou dobu pořád „chcalo“. Nicméně mám tento kousek docela rád, i když si myslím, že je až moc přechvalován. I v tomto pro někoho „legendárním“ thrilleru se dá najít několik slabin, které mi prostě nedovolí dát plný počet. David Cronenberg odmítl nabídku na režisérské křeslo a tak se toho ujal Fincher, který se do pamětí hororových fandů zapsal již třetím dílem Vetřelce a Sedmička jej katapultovala na vrchol. Naštěstí se rozhodl vše pojat dosti mysteriózním způsobem, divák byl po celou dobu napínán a kdyby se náš vrah rozhodl pro jiné zakončení svého mistrovského díla, tak tam ti dva policejní  „blbečci“ sedí (v kanclu) ještě dodnes…
Největší obdiv si bezesporu získal pochmurný scénář, ve kterém není moc místa pro slova jako lítost a láska či romantika dostali vale taky. Pobožní a moralisti se u toho museli neustále křižovat, protože „fuck“ z úst Pitta tu zaznělo tolikrát, že jsem to ani nestačil počítat. Navíc se mi líbila ona myšlenka použít sedm smrtelných hříchů jako předlohu k vrahově mistrné práci. Vždyť i tvůrci SAW složili poklonu tomuto snímku a nechali se jím částečně inspirovat. Atmosféra tak již od první vraždy (obžerství) nabrala na obrátkách, v čemž se Fincher doslova vyžíval. Potemnělost celého filmu a všudy přítomné napětí (jak udeří vrah příště) vzrušovalo diváky víc, jak vyrobená erotická pomůcka. 

Když k tomu navíc připočítám excelentní Freemanův herecký výkon a Pittovu dravost, byl úspěch téměř zaručen dopředu. Sázka na osvědčené herce přinesla kýžené ovoce a jistě potěší i účast pohledné Gwyneth, kterou jinak znám snad jen ze Shakespeare in Love. Jen mne trochu mrzel malý prostor Kevina Spaceyho, ale jinak to nešlo. Tím by mrazivý příběh ztratil své kouzlo.
Přestože z toho „smrdí“ zkaženost na sto honů (myslím především vrahův motiv) a v mládí jsem Se7en neskutečně žral, postupem času, jsem tu a tam našel několik slabších momentů, které jsem předtím nechtěl vidět. Nebo už jsem tak zblblý, že po tolika shlédnutých filmech už v každém dalším hledám nějakou chybu, jen abych jí mohl vytknout. I zde jsem se nemohl zbavit pocitu, že některé scény jsou zbytečně natahovány, ukázka jednotlivých vražd moc osekaná, že si jí diváci moc neužijí – chápu úmysl tvůrců diváka „šokovat“ se série fotografií a i vzhledem k „menšímu“ rozpočtu, ale já si vlastně užil jen tohoto tlusťocha a pak polo-mrtvolu přivázaného feťáka. 

I proto nedám plný počet, ale jinak můžu tento kousek jen doporučit. Na svou dobu jistě neskutečná podívaná, která je navíc velice oblíbená i dnes a navíc se „Sedmička“ stala inspirací pro mnoho dalších následovníků.


Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat