0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2013

New Kids, The (1985)


Smrtí jejich rodičů pro ně trápení nekončí. Nyní se sourozenci budou muset vyrovnat s šikanou od party výrostků v jejich nové škole.

Po tragické autonehodě jenž je připravila o oba rodiče, se dospívající sourozenci Loren a jeho sestra Abby stěhují ke svému strýci Charliemu do městečka Glenby na Floridě. Armádní dům vymění za zchátralý lunapark, což by jim ani tolik nevadilo, kdyby se brzy po svém příjezdu nestali terčem šikany party výrostků z místní školy. Ti svůj „teror“ pomalu stupňují a Loren nehodlá jen přihlížet, jak si neustále dobírají jeho mladší sestru i jeho samotného. Otevřený konflikt přeroste v boj o holý život…



Český název: Lunapark smrti
Režie: Sean S. Cunningham
Rok výroby: 1985
Délka: 86. min
Země: USA

Hrají:
Shannon Presby ……………………(Loren)
Lori Loughlin              ……………………...(Abby)
James Spader ……………………….(Dutra)
John Philbin ………………………...(Gideon)
Eddie Jones …………………………(Charlie)
…a další



Přestože mnozí označují tento thriller mylně za slasher či horor, je pravdou, že tvůrce legendárního Pátku 13 Cunningham odvedl velmi dobrou práci i zde a „krvavější“ poslední dvacetiminutovka opravdu potěší i fanoušky hororového žánru. Režisér po celou dobu skvěle budoval atmosféru, která vygradovala skvostným finále. Nechybí zde samozřejmě pořádná dávka napětí, herecké výkony jsou rovněž na velice slušné úrovni a samotný příběh nenudí. I díky tomu se Lunapark smrti stal pro mnohé nezapomenutelnou podívanou a ve své době VHSky s ním se nemusely bát, že by je pokrývala vrstva prachu v regálech.
Hodně se toho na internetu píše a srovnává s filmem Eden Lake (já ho viděl) a tak nějak nechápu, jak k tomu někteří došli. To je jejich problém. Již od prvních minut po příjezdu sourozenců do Glenby započne psychologická šikana ze strany místní partičky grázlů a v tu chvíli jsem začal tušit, že nudu tu určitě nepotkám. Je sice pravdou, že se mohlo ještě trošku přitvrdit, ale na druhou stranu někdy se dá spokojit i s málem. Postupné gradování útoků se ve finále zvrtlo v boj o přežití a prostředí lunaparku tomu skvěle dopomohlo. 

Cunningham zvyklý ze svých hororových filmů na krvavé lázně sice musel popustit ze svých zažitých móresů a trošku se krotit, ale ani tentokrát si neodpustil alespoň dvě pěkně zpracované úmrtí. Nechtěl však moc tlačit na pilu (vždyť tady nešlo o čistokrevný horor), takže aby byla nižší přístupnost, pojal to dost „light“. I přesto však dokázal vygradovat atmosféru tak, že na tu poslední dvacetiminutovku hodně dlouho nezapomenu, stejně jako na výraz toho malého kluka.
The New Kids tak nakonec přece jenom i jako thriller uspokojili mé choutky a já tak v klidu můžu dát lepší průměrné hodnocení. Původně jsem si říkal, že bych dal 50%, ale za půvabnou Lori Loughlin dám ještě o deset víc. Určitě se na tento film podívejte, nebudete litovat!


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat