0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 5. 2013

Day of the Animals (1977)


Výlet do divočiny se změní v boj o holý život poté, co skupinu turistů napadnou agresivní zvířata lačnící po krvi…

Skupina turistů vyráží pod vedením zkušeného průvodce Stevea na několikadenní túru do hor. Někteří z nich si zde chce utužit své partnerské vztahy, jiní zase chtějí zažít dobrodružství v divočině, ale nikdo z nich netuší, že se jejich výlet brzy promění v boj o holý život. Díky zvláštním změnám v atmosféře a porušením ozonové vrstvy jsou všichni ve vysokých oblastech vystavění nebezpečnému záření, které sice lidem moc neublíží, ale za to všechna zvířata začnou být vysoce agresivní a to nejen v přírodě, ale i ve městech…



Český název: Den zvířat
Režie: William Girdler
Rok výroby: 1977
Délka: 97. min
Země: USA

Hrají:
Christopher George ………………..(Steve Buckner)
Leslie Nielsen ……………………...(Paul Jenson)
Lynda Day George …………………(Terry Marsh)
Michael Ansara ……………………..(Daniel Santee)
Andrew Stevens ……………………..(Bob Denning)
…a další



Tento starší zvířecí horor nám kromě pěkného prostředí, v němž se odehrává, nabídne i celou škálu zvířecích útoků (z nichž některé jsou velice rozmanité). Tvůrci se tu nesoustředili pouze na jeden druh, jak tomu obvykle bývá a tak si snad všichni kromě ochránců zvířat přijdou na své. Je sice pravda, že žádná nezapomenutelná podívaná to není, nicméně se zde dá nalézt několik velice zajímavých momentů. Musí se ovšem překousnout lehce zdlouhavý a trošku nudnější začátek, který sloužil hlavně k seznámení diváka se všemi ústředními postavami, nicméně to chtělo trochu prokrvit nějakou akčnější scénkou. Neustálé poletování dravce totiž přestane po chvíli bavit. Naštěstí se to postupem času zlepšilo a zvířata se začala činit, to ne že ne.
Bohužel mi však přišlo, že to bylo celé takové jalové. Žádné pořádné napětí jsem necítil (snad kromě střetu se psy) a někdy mi celý ten souboj (útok) přišel poněkud komický (viz krysy). Tvůrci vědomi si toho, že scénář není žádný zázrak, se snažili alespoň odvést divákovu pozornost od nedostatků tím, že postavy rozdělili na několik skupin, z nichž každá bojuje o přežití jinak. Díky tomu jsem jim odpustil i všechny ty nelogické situace, kterými se to tu jen hemžilo a film jsem nezatratil. 

Další co mi vadilo, bylo to, že když už konečně nějaké to zvíře zaútočilo a bylo jedno které, tak si kamera nepočínala moc obratně a střih to utnul vždy v tom nejlepším. Když se potom konečně záběr vrátil zpět k napadené postavě, ta měla jen pár škrábanců na ruce či tváři. Viděl jsem už několik dokumentů kdy divoké šelmy či vlci napadli člověka a pokaždé na to moc pěkný pohled nebyl. Asi tvůrci neměli odvahu trošku to „prokrvit“ a tak vlastně celý film pojali dost decentně.
Docela mne překvapila úloha Leslie Nielsena, kterého znám převážně z nejrůznějších komedií či parodií a on zde ztvárnil zápornou postavu. To by mi ani tolik nevadilo, kdyby dle mého názoru až moc netlačil na pilu. Nevypadal totiž při tom moc důvěryhodně, ale alespoň to byla zajímavá změna. Rovněž mne potěšila účast Susan Backlinie, kterou znám díky odvážným fotkám pro Penthouse. Její „skon“ patřil k těm nejvydařenějším. 
Day of the Animals není vyloženě špatným filmem a průměrné hodnocení si zaslouží, ale pravdou je, že jsem od něj čekal mnohem více. Potenciál na to určitě měl, ale to by pán režisér musel mít větší „koule“ anebo větší rozpočet. Dá se tu najít několik pozitivních situací, ale je velká škoda, že po slabém začátku to možná někteří z vás zabalí dřív, než se děj konečně rozjede a to by byla škoda. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat