0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 5. 2013

Chawu (2009)


Horská vesnice Sammaeri je místem, kde se můžete cítit nejbezpečněji na celém světě. Tedy alespoň to tvrdí cedule na uvítanou. To si myslel i policista Kim, když sem byl převelen, ale společně s jeho příchodem začal okolí terorizovat obří lidožravý kanec…

Policista Kim je převelen ze Soulu do malé horské vesnice Sammaeri, kde údajně neexistuje kriminalita. Jenže tohle klidné a bezpečné místo se brzy promění v peklo na Zemi. Začne to zneuctěním několika hrobů a vyhrabáním nebožtíků a následným zmizením mladé dívky. Když je však na druhý den nalezeno „její“ tělo, tedy to co z něj zbylo (roztrháno na kusy) a místní koroner přijde na to, že dívka nebyla jedinou a první obětí, ze které pocházejí tyto zbytky těla (těl). Starosta se snaží vše ututlat, protože právě začíná turistická sezóna, jenže další útoky na obyvatele vesničky na sebe nenechají dlouho čekat. Dědeček mrtvé dívky přesvědčí policisty, že za vším stojí obrovský lidožravý kanec z hor a je potřeba uspořádat na něj lov dříve, než zemře někdo další…



Režie: Jeong-won Shin
Rok výroby: 2009
Délka: 121. min
Země: Jižní Korea
Alternativní název: Chaw

Hrají:
Uhm Tae-woong…………………..(Policista Kim)
Park Hyuk-kwon ………………….(Detektiv Shin)
Jang Hang-seon……………………(Chun Il-man)
Jung Yoo-mi ………………………(Byun Soo-ryun)
Yoon Je-moon……………………..(Baek Man-bae)
…a další



Opravdu jen čirou náhodou jsem narazil na tuto Jihokorejskou černou hororovou komedii a vůbec toho nelituju. Je sice pravdou, že nejde o žádný klenot mezi zvířecími horory a mnozí jí budou opovrhovat, ona si ovšem na nic nehraje a jak slibovali tvůrci, bavil jsem se téměř po celou dobu (v rámci možností), takže ve finále průměrná spokojenost. Jediné co mi na tom všem vadilo, bylo až moc digitální divočák a slabší herecké výkony, ale jinak se mi líbila jak slušně zvládnutá kamera, tak i atmosféra a samotný příběh určitě není nezajímavý.
Kromě samotného kance se kostra příběhu samozřejmě opírá o humorné situace a pokud korejskému humoru přijdete na chuť, užijete si film už od prvních minut. Naštěstí se tu s ním nešetřilo, podobně jako s útoky kance (tedy hlavně na začátku). Poněkud rozpačitější je seznámení s obyvateli vesnice i samotným policejním sborem. IQ tu nikdo moc nepobral a nevím, jestli převelení do těchto končin je za odměnu, nebo za trest. Každopádně náš hlavní hrdina policista Kim to nemá lehké ani s vlastní rodinou a v nové práci už vůbec ne. 

Humorně jsou pojaté i samotné mord scény, takže žádnou děsivou podívanou nečekejte. Kupodivu však atmosféra není ochuzena i o menší dávku napětí, které sice trošku kazí již zmíněný digitální divočák, ale díky citu kameramana a slušné práci střihače se tu dá najít i několik „lekacích“ scén. Většinou však převažuje snaha natočit vše co nejbéčkovějším způsobem, kdy i za málo peněz je hodně „muziky“.  No vlastně bych chtěl v neposlední řadě upozornit na v mých očích hodně přemrštěnou stopáž. Právě dvouhodinová délka filmu je i jednou z hlavních příčin divácké nevole k tomuto kousku.
Tou další je fakt, že se tvůrci báli pořádně „zašpinit“ a ještě o něco více nepřitvrdili. Když už totiž točíte hororovou komedii (parodii) a snažíte se do ní vtěsnat co nejvíce akčních pasáží, chtělo by to více „syrovosti“. Chawu jakožto mix nejrůznějších žánrů a hlavně hororová komedie mohl určitě prorazit u hororových fanoušků více, než se stalo, ale u mě si své místo našel. 


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat