0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 4. 2013

Blood Beach (1980)


Na jedné z pláží LA začali mizet lidé i za bílého dne a žraloci to na svědomí tentokrát nemají. Jak poznamenal Burt Young „Tohle by se v Chicagu stát nemohlo…!!!“

Policie v jedné z částí Los Angeles musejí řešit zapeklitý případ. Během pár dní zmizelo na jedné z pláží záhadně několik lidí. Na žraločí útok to nevypadá, protože seto stalo na pevnině, bez jediné stopy, krve a svědků. Jednou ze zmizelých je matka Catherine, která po letech přijíždí do rodné čtvrti, aby počkala na výsledky pátrání. Zde se potkává se svým dávným přítelem Harrym, který spolupracuje s detektivy. Když je během dne napadena mladá dívka něčím „v písku“, je jasné, že za vším musí být nějaký neznámý tvor, který své oběti vtahuje pod písečný povrch. Jenže jak polapit něco, co zaútočí bez varování přímo pod vašima nohama, když nemáte ani páru kdy a kde se objeví příště? 



Režie: Jeffrey Bloom
Rok výroby: 1980
Délka: 92. min
Země: USA

Hrají:
David Huffman……………….(Harry Caulder)
Marianna Hill………………….(Catherine Hutton)
Burt Young…………………….(seržant Royko)
Lena Pousette ………………….(Marie)
John Saxon……………………...(kapitán Pearson)
…a další



Do tohoto filmu jsem šel s mnoha otazníky v hlavě a především s pochybností, zda nepůjde o další hororový „průser“. Nedávno jsem totiž viděl odpadní kousek Sand Sharks (2011), ale jak se brzy ukázalo, tohle zas takový provar nebyl. Svým způsobem mi to taky jako mnohým jiným spíše připomínalo takového předchůdce Tremors (což je mimochodem jeden z mých nejoblíbenějších filmů), takže jsem se pohodlně usadil k PC a nechal se unášet další pohodovou (leč dosti průměrnou) podívanou z osmdesátých let. Jeffrey Bloom je pro mne hodně velkou neznámou, ale celkem příjemně mě překvapil.
Nejde sice o nic světoborného a třást strachy se u toho nebudete, ale několik světlejších chvilek se tu přece jenom najít dá. Především pak začátek příjemně navnadil a tak jsem bedlivě sledoval, kamže se děj a hlavně jak začne ubírat. K dobru musím připočítat fakt, že nám identita tvora zůstane utajena až do samotného závěru a ani tehdy se o něm nic bližšího nedozvíme a potom obsazení několika známějších tváří. Je ovšem pravdou, že ne každý se spokojí s „pouhým“ vtahováním obětí do písku a tak se možná někteří začnou trochu nudit. Dalším mínusem je totiž i přemíra zdlouhavých dialogů, které jen tu a tam ozdobí nějaká ta povedená hláška. Navíc další mínus mají u mne tvůrci za to, že nechali nejpěknější „kost“ zemřít příliš brzy. 

Jak už jsem poznamenal výše, monstrum sice vidět není, ale to neznamená, že se nečinilo. Několik „lehčích“ gore tu k vidění je, stejně jako nesmí chybět trocha té erotiky, hudby a zpěvu. Jednotlivé prvky této kombinace nepřevyšují ty ostatní, všechno je zde rozprostřeno rovnoměrně, jen mi trochu scházela větší dávka napětí a snad i lepší kvalita obrazu. Pomalu ale jistě začínám mít platonickou „panickou hrůzu“ z amerických pláží a s velkým očekáváním sleduji, s čímže se tvůrci vytasí příště. Pokud někdy na Blood Beach narazíte, klidně se na ní podívejte, já jsem rozhodně nezalitoval. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat