0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 3. 2013

Cult (2007)

Vypíchni si oči, moje milá! Přijdeš do ráje...
Mindy a její spolužáci pracují na školní práci, která se týká světového náboženství a sekt. Jako téma si vybrali čínskou legendu o dívce Kwan Yin, kterou zabil její otec, ale ona před svou smrtí schovala svou duši do zeleného amuletu. Po její smrti začaly vznikat různé kulty a sekty, které se snažily najít amulet a získat z něj jeho kouzelnou moc. Studenti při svém pátrání narazí na podivný chrám, který je v jejich městě, místě kde se v minulosti odehrál krvavý masakr. Jeden po druhém začnou umírat a zdá se, že to má nějakou spojitost právě s amuletem a mrtvou Kwan Yin. Čím dále postupuje Mindy ve svém pátrání, tím více je jasné, že i ona sama v tom všem hraje důležitou roli. Podaří se jí rozluštit tajemství amuletu dřív, než budou všichni po smrti?



Český název: Kult
Režie: Joe Knee
Rok výroby: 2007
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Rachel Miner ... (Mindy)
Taryn Manning ... (Cassandra)
Joel Michaely ... (Alex)
Myke Michaels ... (Gee Ming)
Robert Berson ... (Owen Quinlin)
Glenn Dunk ... (Bailey)
... a další


Režisérem a zároveň i scénáristou je neznámý Joe Knee. Tento člověk má za sebou už několik filmů, ale většinou jde pouze o nízkorozpočtová díla, která žádnou díru do světa neudělala. Právě tito lidé stojí většinou za všemi podprůměrnými a odpadními filmy, protože je dost podstatný rozdíl napsat laciný scénář, který je ještě z poloviny okopírovaný z jiných filmů a natočit podle tohohle braku alespoň trochu slušný film. Tyto dvě věci jsou hodně složité a na světě je jen málo režisérů (scénáristů), kteří to dokáží. Knee mezi ně určitě nepatří a nikdy patřit ani nebude. Mezi jeho další filmy patří The Last Leaf (2003), odpadní horory Ghost Game (2004) a Hack! (2007).
Na začátku filmu máme šanci slyšet docela zajímavý příběh o čínské dívce a jejím krutém otci. Při jeho vypravování jsem si představoval docela solidní masakr, který bude následovat. Ihned při první scéně se skutečně na obrazovce začal odehrávat tajemný rituál, který byl zakončení docela slušnou vypichovačkou očí a spoustou krve. V tu chvíli ale jako by film skončil. Protože to co následovalo dalších osmdesát minut, bylo něco neuvěřitelně odlišného.
Atmosféru filmu měli tvořit především scény, kdy umírali lidé, kteří přišli do styku z amuletem. Většinou se jim z ničeho nic objevil v ruce nůž, potom byl vidět pouze pohyb ruky následován střihem a pohledem na zakrvácenou postavu. Téměř pokaždé nebylo nic vidět, protože všechno bylo uměle zamaskované střihem, který občas nelogicky přehazoval jednotlivé scény a než jsem si uvědomil, kde že se to najednou objevil obraz, tak mi to trvalo několik desítek vteřin. A právě spousta nelogičností ať už ve střihu či některých hláškách mi začal z toho všeho dělat v hlavě guláš. Jedním ze světlejších prvků byla hudba. Její styl sice nedokázal taktéž vůbec navodit atmosféru, ale určitě se dala poslouchat. Aby autoři alespoň trochu zaujali diváky, tak se k určitým scénám později vrací (hlavně k těm, kde se vraždí) a trochu dovolí nahlédnout pod pokličku. Jediná smrt, která mě zaujala víc, byla ta s maskotem. Sem tam se dokonce objevily i nějaké ty speciální efekty, které se hlavně týkaly občasným oživením sochy či zamaskovaným vchodem do místnosti. Těchto prvků však bylo jako šafránu. Pokud chcete vidět pořádný film o nějaké sektě či kultu, tak se raději podívejte na starý The Wicker Man (1973).

Herecké výkony jsou zhruba na stejné podprůměrné úrovni jako celý film. Ani jeden z herců se zrovna moc nepředřel a přestože se zde objeví několik známějších tváří, tak tento film si do rámečku žádný z nich nedá. Pro mne osobně je nejznámější herečka Rachel Miner, kterou jsem měl nedávno možnost vidět ve filmu Penny Dreadful (2006), kde mě ovšem taky zrovna nepotěšila. To ve filmu Bully (2001) to už bylo něco jiného. Hereckého talentu sice moc nepobrala, ale lechtivé scénky točit umí. To musím uznat. Možná by to měla zkusit v jiném filmovém odvětví. Druhou z hlavních hereček Taryn Manning si pamatuji jen z filmu The Breed (2006), kde jí to šlo o poznání lépe a patřila k tomu nejlepšímu, co tam bylo k vidění.

Osobně vám doporučuji se tomuto filmu vyhnout obloukem. Pokud však máte v oblibě filmy, ve kterých je skoro všechno špatně a chcete se prospat, tak vám nic nezabrání v tom, abyste si jej pořídili. Prvních pět minut je asi nejlepších z celého filmu, jinak jde o přehlídku debilního scénáře, špatně sestříhaných chaotických scén a nesmyslných rozhovorů.

Hodnocení:
20%

Žádné komentáře:

Okomentovat