0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 3. 2013

Cube 2: Hypercube (2002)

Pokračování, které zklamalo většinu fanoušků původního díla.

O pět let později od vzniku prvního dílu o novodobém vězení ve tvaru kostky vzniklo pokračování této kanadské sci-fi hororové myšlenky. Jen se jí tentokrát ujal jiný režisér. Opět zde máme skupinku různé směsice lidí, kteří si nepamatují, jak se zde ocitli, ani kde to vlastně jsou. Jediné, co kolem sebe vidí, jsou bílé zdi a šest východů, které vedou do dalších místnostní. Lékařka, detektiv, programátor her, bláznivá matematička, slepá japonka, starý kurýr, dívka Julia nebo mladík Max. To jsou naše postavy, se kterými máme prožívat jejich osudy v tomto vězeňském experimentu.



Český název: Kostka 2: Hypercube
Režie: Andrzej Sekula
Rok výroby: 2002
Délka: 95 min
Země: Kanada

Hrají:
Kari Matchett ... ( Kate Filmore)
Geraint Wyn Davies ... (Simon Grady)
Grace Lynn Kung ... ( Sasha)
Matthew Ferguson ... ( Max Reisler)
Neil Crone ... ( Jerry Whitehall)
...a další


Hned na začátku máme možnost si všimnout odlišnosti pastí od prvního dílu. Zatímco v originále byly použity důmyslné pasti (např. kyselina, zvuk), tady nám scénáristi předvedli rotující ostrou krychli, gravitaci, časoprostorové prvky nebo zmenšování tvaru místnosti.

Také pohyb kostky se změnil. Zatímco v jedničce se místnosti pohybovaly v určených časových intervalech a místnosti byly očíslovány prvočísly, tady se kostky (místnosti) posunuly ihned po uzavření či jen samotném otevření nezávisle na pořadí. Jediné, čím se od sebe lišili, byly namalované geometrické obrazce.

Zatímco v jedničce jsme měli možnost se postupně dozvídat pravdu o postavách a někdy to šlo až za použití síly, zde nám to vykecaly hned na začátku. Nevím proč, ale postavy v jedničce měli nějakou duši i zajímavý přínos pro ostatní, ale zde jde o skupinku naprostých tupců, kteří se několikrát rozdělí, navzájem si nevěří a máme zde opět zápornou postavu, která zmagoří a začne zabíjet ostatní – takže se vlastně opakuje podobně průběh předchozího dílu, což začala být pěkná nuda poté, co zabil asi pětkrát jednu osobu. Konec sice konečně přinesl jakž takž vysvětlení o původu a významu kostky, ale mě velice zklamal a rozhodně oproti jedničce se jí toto pokračování nemůže v ničem rovnat.

Režisér Sekula je sice celkem dobrý kameraman, ale jako režisér dost vyhořel. V Americe je ovšem jeho kameramanské umění vyzdvihováno do nebes. Spolupracoval s Tarantanem na filmech Gauneři, Čtyři pokoje a hlavně na oscarovém snímku Pulp Fiction. Snímek Cube 2 sice dostal cenu kritiky na portugalské přehlídce Fantasporo, nicméně oblibu u diváků a fanoušku jedničky si nezískal.

Herecké výkony byly dost podprůměrné a jen zřídka se vyskytly světlé vyjímky. Hlavní roli si zahrála Kari Mattchet, kterou znáte ze seriálu Invaze nebo Pohotovost. Slepou hackerku si zahrála Grace Lynn Kung – mimo jiné hrála ve filmech P2 (Nové patro smrti) a Lost and Delirious.

Tento film má určité své kouzlo, ale velmi malé a myslím si, že dost kopíruje jedničku a ještě k tomu špatně. Myslím si, že samotný nápad byl dobrý a režisér se snažil, ale zůstal nepochopen a triky, kterými se film prezentoval, bych zařadil mezi mizerné a odfláknuté. Když to shrnu jde o zbytečné pokračování, které je tak na jedno maximálně dvě podívání se.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat