0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 2. 2013

Crow: City of Angels (1996)

Vrána, strážkyně mrtvých duší je zpět, aby dovolila Ashe Corvenovi vrátit se mezi živé a pomstít se za svou nepotrestanou smrt.

Sarah ve svých snech vidí vraždu nějakého muže a jeho syna na kraji mola. Neustále se jí vrací nejen vražedná scéna, ale i vrána, která se v něm taky vyskytuje. Až jednoho dne se stane, že uvidí živou vránu, která přilétla až do jejího podkrovního bytu. Není to však poprvé, co jí vidí, protože i její přítel Erik ji měl jako svůj doprovod, když byla mladší. Vrána ji dovede až k molu, kde uvidí vynořit se mladého muže, který však omdlí a ona ho odveze k sobě domů. Tím mužem je Ashe Corven, býval obyčejným opravářem aut a jeho jediným velkým potěšením byl syn. Jenže jedné osudné noci uslyšeli výstřely a zvědavost syna zapříčinila to, že si jich všimli členové místního gangu a oba je svázali, zastřelili a svrhli z mola. Jenže nikdo nebyl za tento zločin potrestán, a tak vrána (strážkyně mrtvých) přivede jeho duši na den oslav Svátku mrtvých zpět na Zemi, aby se mohl pomstít. Ashe tak nastupuje se svou novou vizáží, koženými hadrami a motorkou na cestu pomsty jen v doprovodu vrány. Musí najít a zabít pětici vrahů v čele s drogovým bossem a vládcem tohoto města Judahem.



Český název: Vrána:Město andělů
Režie: Tim Pope
Rok výroby: 1996
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Vincent Perez ... (Ashe Corven)
Mia Kirshner ... (Sarah)
Richard Brooks ... (Judah Earl)
Iggy Pop ... (Curve)
Vincent Castellanos ... (Spider Monkey)
...a další


Máme zde druhý film o mystické vráně, která dokáže vrátit na Zem zbloudilé duše mrtvých, kteří byli nedobrovolně zabiti, aby se pomstili a našli tak svůj klid. Po dvou letech přišlo na svět pokračování velice úspěšného prvního dílu, jenže tentokrát už bez zesnulého Brendona Lee. A to je právě kámen úrazu tohoto filmu. Přitom se na začátku zdálo, že by mohl film být stejně úspěšný jako jednička. Rozpočet byl dvakrát větší než předtím –13 miliónů, ale zisk byl jen 26 milionů a přitom jednička měla vklad 6 milionů a zisk 94 milionů. Tomu říkám propad jako blázen.

Režisérského křesla se tentokrát ujal Tim Pope, který byl vlastně začátečník a jeho tvorbou byl pouze jeden seriál a krátkometrážní snímek, což byly propadáky. Tento film byl jeho prvním velkým testem, ve kterém však moc neuspěl. Neříkám, že by byl až tak hrozný, jenže všichni ho srovnávali s jedničkou a bylo jasné, že kopírování některých scén a podobný scénář fanoušky nemohl uspokojit. Jediné co se zatím Popemu povedlo, je muzikál Bowie: The Video Collection.

Literární předlohu opět vytvořil autor komixové předlohy James O’Barr a scénárista David S. Goyer. Za kameru si stoupl Jean-Yves Escoffier, který má za sebou i takové filmy, jako Lidská skvrna a 15 minut. Hudební stránku si vzaly na starosti takové skupiny jako White Zombie, Korn a samotný Iggy Pop. Soundtrack se stal tím nejlepším, co film nabídl a co si z toho osvojili fanoušci prvního dílu.

Hlavní roli dostal Vincent Perez, který sice předvedl pro mě slušný výkon, ale v očích fanoušků se stal tím nejhorším hercem z filmu a ještě dnes mu nemůžou přijít na jméno. Prostě se mu nepodařilo nahradit "božského" Leeho, který zůstane navždy v srdcích skalních fanoušků Vrány. V roli dospělé Sarah se představila Mia Kirshner a svým uhrančivým pohledem a malými rty si podmanila rozhněvané publikum, které označili jí samotnou za jeden z nejlepších prvků v celém filmu. Vidět jste ji mohli ve filmech Bulšit, Mad City atd.

No a nejznámějším je samozřejmě famózní zpěvák a legenda 60. a 70. let Iggy Pop. Tento zpěvák předváděl na svých koncertech neskutečné věci, jako sebe poškozování, řezal se střepy, plival na publikum, chodil v bláznivých kostýmech nebo úplně nahý. Jeho největším problémem byl heroin a jiné drogy. Díky dalšímu zpěvákovi Davidovi Bowiemu se zbavil závislosti. Ještě dnes spolupracuje v hudební branži. Co se týče filmu, tam hrál člena gangu a jeho přezdívka Křivák a výraz šílenství v obličeji dala průchod snad jedné z nejlepších postav tohoto filmu.

Možná je škoda, že většina z nás diváků viděla první díl dřív než dvojku, protože je jasné, že se jí tenhle film nemůže vyrovnat a možná by jsme si ji dokázali víc vychutnat. Jenže prostě J. Peréz není Brandon Lee a v tom je ten zásadní problém.

Hodnocení:
Dalším velkým mínusem jsou obehraně podobné scény z jedničky, malá originalita a slabé kulisy a efekty. Za to dobrým pozitivem jsou Mia Kirshner a Iggy Pop. Já jsem fanouškem této fantasy-mysteriozní série, takže budu asi zaujatý, ale podle mě si tento snímek zaslouží 40%.

Žádné komentáře:

Okomentovat