0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 2. 2013

Cronocrímenes, Los (2007)

Další povedený španělský kousek, který nám tak trochu poplete hlavu.
Héctor je obyčejný chlapík, který se nedávno nastěhoval společně se svou ženou do nového domu. Zatímco on shání vše potřebné, ona se stará o zkrášlení jejich bytečku a zahrady. Jednoho dne si Héctor sedne do svého pohodlného křesla a dalekohledem sleduje okolní krajinu. Najednou spatří mezi stromy polonahou dívku, která záhy zmizí. Ze zvědavosti se rozhodne jít šmírovat, co se děje za plotem jeho pozemku. Jenže jaké je jeho překvapení, když je znenadání napaden maskovaným mužem, který jej pobodá nůžkami. Následuje divoká honička napříč lesem, která jej zavede k podivné budově, kde se pokusí ukrýt před neznámým útočníkem. Zde se setkává s podivným mužem, který mu nabízí pomocnou ruku a úkryt. Héctor ze strachu vleze do podivného zařízení a nevědomky tak rozpoutá podivný kolotoč událostí, které změní jeho dosavadní život.



Český název: Uvězněni v čase
Režie: Nacho Vigalondo
Rok výroby: 2007
Délka: 88 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Timecrimes

Hrají:
Karra Elejalde ... (Héctor)
Candela Fernández ... (Clara)
Bárbara Goenaga ... (La Chica)
Nacho Vigalondo ... (El Joven)
... a další


Režisér Nacho Vigalondo měl do této chvíle na svém kontě jen několik krátkometrážních snímků, které se v jeho rodné zemi dočkali slušných ovací a tak se rozhodl natočit svůj první celovečerní film. Aby ušetřil peníze, napsal si sám i scénář a dokonce se obsadil i do jedné z hlavních rolí. Scénář toho filmu se vám možná nebude do jisté míry zdát originální, protože mnohým se jistě vybaví známý film Osudový dotek, ale určitě se nejedná o žádnou bezduchou kopii, nebo dokonce jen další brak ve kterém figuruje cestování časem. Tenhle kousek jsem viděl beztoho aniž bych se o něm nějak více informoval na internetu a udělal jsem dobře. Díky tomu jsem si jej mohl užít v celé jeho kráse a věřte, že je na co se dívat.
Dobrý film se dá natočit i beztoho, aby se na place producírovaly hollywoodské hvězdy, které vám předvedou jen takovou show, jakou mají výši honoráře. Samotný scénář je asi největším plusem, protože zde nenajdeme moc nudných pasáží, nebo narychlo zalepených děr. Jedná se o španělskou psycho jízdu se vším všudy. Od začátku totiž přesně netušíme co bude následovat v další scéně a každý Héctorův krok rozvíří další smršť podivných událostí, které kolem příběhu výří, jako tornáda poblíž amerických břehů.

Nic však netrvá věčně a tak i my se brzy dozvíme, že za vším je nějaký háček. Cestování časem totiž nikdy neproběhne bez nenadálých komplikací a tak i náš hrdina zažije perné chvíle. Brzy mu totiž dojde, že se nepřenesl do budoucnosti, ale minulosti. Jaké je pak jeho hrůzné zjištění, když uvidí z dálky sám sebe, kterak provádí přesně to samé jako nedávno dělal on. Jenže co má udělat, aby se všechno vrátilo do normálu a on nezůstal uvězněný v časové smyčce? Režisér Nacho však není žádný troškař a tak se divákovi rozhodl ukázat celý příběh hned z několika různých úhlů pohledu a doslova se mu podařilo ukuchtit opravdu vydařený guláš, který si budeme muset sníst až do úplného konce.
Celý snímek totiž funguje, jako velice dobrá směsice nejrůznějších žánrů. Je zde do jisté míry zastoupeno nejen sci-fi, především díky cestování v čase, ale i drama s pořádnou dávkou mysteriózní hororové atmosféry. Právě atmosféra je zřejmě tím nejzajímavějším co mě na tomhle filmu okouzlilo. Příběh je totiž zprvu zahalen podivným mlžným oparem, který se každou další minutou rozplývá do ztracena a postupně každý další odhalený kousek skládačky do sebe perfektně zapadá. Rozhodně nejde o žádnou bezduchou plácaninu, kterých existuje celá řada.

Možná budou někteří namítat, že moc strašidelných scén tu nebylo, ale musí být každý hororový film jen o strachu, násilí, brutalitě a hektolitrech krve? Los Cronocrímenes fungují i bez toho celkem na výbornou a navíc zde nebylo potřeba ani použití nějakých přemrštěných vizuálních efektů. Ty jsou totiž mnohdy spíše na škodu a zde ani nebyli potřeba. Přesto se zde dá najít několik opravdu vydařených pasáží, při kterých by se dala napjatá atmosféra krájet. Tenhle film je jasným důkazem, že i nováček dokáže natočit nadprůměrný film i s menším rozpočtem a minimem zkušeností. Když se navíc obklopíte dobrými herci, kteří svému řemeslu docela rozumí, máte z poloviny vyhráno. Pak už jen musíte přijít z nápadem, jak zaujmout diváky a to se zde vydařilo téměř bez problémů. Španělská produkce si mě získává stále víc a víc.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat